15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български ИТ

...
15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български ИТ
Коментари Харесай

ИТ фирми безплатно ще изградят електронното здравеопазване у нас

15 000 човекочаса труд ще дарят специалисти от български ИТ компании, с цел да оказват помощ за основаване и възстановяване на основни системи в опазването на здравето. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

Става дума за електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление, системи за следене и разбор на медикаментите, следене на лицата под карантина и разнообразни регистри – за всички тях през последните години се приказва доста, само че преди рецесията процедурите по този начин и не стигнаха надалеч.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че задачата е работата да бъде завършена до края на ноември: „ В началото на идната година ще имаме електронно опазване на здравето “.



За задачата и „ Информационно обслужване “ ще подари 1500 човекочаса от времето на своите специалисти.

Председателят на борда на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев уточни, че задачата е България да излезе от рецесията с едни от най-хубавите системи в Европейски Съюз: „ Да покажем, че в една такава обстановка си оказваме помощ и да употребяваме за обществото свободния запас в фирмите “.

Пламен Цеков означи, че и компаниите в бранша страдат от икономическата обстановка в световен мащаб, само че следват правилото „ Помогни на страната, в случай че искаш тя да ти помогне в един миг на теб “.

„ Вместо да желаят от страната, тъй като са акумулирали като положителни стопани средства, когато е имало взрив на ИТ технологии – да си запазят служащите. Вместо да си седят у дома, оферират да създадат електронната здравна карта “, означи министър председателят Бойко Борисов.

По думите му други компании пък са основали артикул, подобен с тези в Корея и Израел, който да оказва помощ на медицинските управляващи и Министерство на вътрешните работи за следене на спазването на карантината и надзор над болните. Приложението ще бъде показано през идващите дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР