1427 лв. месечен доход е необходим за издръжка на един

...
1427 лв. месечен доход е необходим за издръжка на един
Коментари Харесай

1427 лв. на месец трябват на всеки, за да живее нормално

1427 лева месечен приход е нужен за прехрана на един работещ, който живее самичък. Това сочат данните на КНСБ. От синдиката показаха резултатите от наблюдаване на потребителските цени и заплати за прехрана.

Повече от 2/3 от работещите се обезпечават на по-нисък приход от заплата за месечна прехрана, а съвсем 42% от работещите получават заплати до 1000 лева, което е извънредно незадоволително.

Месечната прехрана за тричленно семейство от двама работещи възрастни и дете до 14 години е 2568 лева Тя нараства с 192 лева от миналата година.

Цените на храните в дребната потребителска кошница нарастват с 15,2% от миналата година. Днес единствено за храна един работещ дава най-малко 562 лева, а за 2022 година са ни били нужни с 13,1% по-малко – 488 лева за месец.

„ В България предходната година сме могли да си купим тази кошница 7,5 пъти, през днешния ден можем 7,1 пъти. Това е и отговорът за какво би трябвало да нарасне минималната заплата - с цел да компенсира повишаването. За съпоставяне, през 2022 година в Германия работещ е можел да си купи 24 пъти, а в този момент 33 пъти “, разяснява Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.

По всички линии за следващ път това потвърждава, че България има най-високите цени от позиция на най-ниските приходи. Ние желаеме в бюджета 15% най-малък напредък на приходите, по тази причина колкото и да е инфлацията - да може да се овладее “, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР