140-тата годишнина от обявяването на София за столица на България

...
140-тата годишнина от обявяването на София за столица на България
Коментари Харесай

Отбелязваме 140-тата годишнина от обявяването на София за столица

140-тата годишнина от оповестяването на София за столица на България ще бъде маркирана през днешния ден. В празничната стратегия са планувани концерти, изложения, илюминации, а столичните музеи ще работят с вход свободен.
Датата е 3 април 1879 година. Вече близо два месеца депутатите от учредителното заседание заседават в Търново. Професор Марин Дринов, един от първите ни историографи и съосновател на Българската академия на науките към този момент е предложил София да стане столицата на Освободена България. А точно на този ден депутатите афишират и своето решение.
И по този начин към този момент 140 години София е столица на страната ни. А аргументите точно този град да бъде определен са географското му разположение и капацитета за стопански напредък. Към онази дата обаче, София имала 11 хиляди и 700 поданици, 2 учебни заведения, 10 хана и малко над 3 хиляди къщи. Към днешна дата в града живеят и или работят близо 2 милиона души.
Oфициалната стратегия за днешния празник на града стартира в 9 с архиерейска литургия в наличието на патриарх Неофит. От 11 ще има тържествена гала по освещаване и връчване на флагове на столични учебни заведения. От 16 до 18 в центъра на града ще се движи празничен ретро трамвай. В 17 часа в градската градина се открива изложбата „ Да съградиш столица “, а в 8 е началото на концерта на Софийския духов оркестър в Ларгото. От 20.30 часа на площад Александър първи пък ще има заря. През целия ден столичните музеи ще работят с вход свободен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР