14 души са били убити по време на демонстрациите по

...
14 души са били убити по време на демонстрациите по
Коментари Харесай

14 жертви на революцията във Венецуела. Ердоган подкрепи Мадуро, Туск - `демократичните сили`

14 души са били убити по време на демонстрациите по улиците на Венецуела в сряда и четвъртък след революцията в страната, съобщи Би Би Си, като цитира локални неправителствени организации.

Вчера председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент и постави клетва. Минути по-късно получи формалното самопризнание на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Президентът социалист Николас Мадуро разгласи ставащото за опит за държавен прелом, проведен от Вашингтон. Той съобщи, че страната къса дипломатическите си връзки със Съединени американски щати и даде 72 часа на американските дипломати да изоставен страната.

Министърът на защитата разгласи, че армията поддържа Мадуро.

В доста градове на Венецуела избухнаха митинги на опозицията, които прераснаха в конфликти с полицията и Националната армия, при които са били убити 14 души.

Реакциите

След революцията във Венецуела турският президент застава на страната на Мадуро.

Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на Мадуро и му е предложил поддръжката си. За това заяви представител на Ердоган, който го цитира с думите: „ Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб! “.

На противоположната позиция застава ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск изрази вяра, че " цяла Европа ще е единна в поддръжката си за демократичните сили във Венецуела ". " За разлика от Мадуро, Народното събрание, в това число Хуан Гуайдо, имат либерален мандат от венецуелските жители ", написа Туск в Туитър.

Говорителка на Европейската комисия съобщи, че Европейска комисия следи деликатно развиването на обстановката.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини прикани за " незабавното започване на политически развой във Венецуела, който да докара до свободни и надеждни избори в сходство с конституционния ред ".

Тя разяснява конфликтите с думите: " Насилието и несъразмерната приложимост на мощ от силите за сигурност са изцяло неприемливи и няма да решат рецесията. Венецуелският народ има правото да показва спокойно, да избира свободно ръководителите си и да дефинира ориста си ".

Франция  се въздържа да изрази позицията си. Преди да го направи, държавното управление ще се съветва с европейските си сътрудници.

Германският външен министър Хайко Маас прикани страните по спора във Венецуела да запазят успокоение и да се въздържат от принуждение.

Събитията във Венецуела демонстрират по какъв начин в реалност се отнася Западът към интернационалното право, написа в страницата си във Facebook говорителката на съветското Външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

До момента поддръжка за Гуайдо като краткотраен президент на Венецуела са изразили Аржентина, Бразилия, Гватемала, Еквадор, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Съединени американски щати, Хондурас, Чили и Организацията на американските страни. Мадуро е подкрепян  от Боливия, Куба и Мексико.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР