1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра

...
1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра
Коментари Харесай

1371 деца чакат да бъдат осиновени

1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра за осиновяване. От тях 741 са с увреждания или закъснение в развиването. Това излиза наяве от данни на Агенцията за обществено подкрепяне за предходната година, предоставени на фондация „ За нашите деца “.

През миналата година малчуганите, настанени в дом за медико-социални грижи, са били 408, сочат още данните на АСП.

Още е посочено, че 33% от децата до 17 години у нас са застрашени от беднотия или обществено изключване, сочат данните на Евростат. Смъртността на деца у нас е 5,1%, което е по-високо по отношение на % на детска смъртност в Европейски Съюз - 3,4%.

Причините за изоставянето на деца съгласно фондация „ За нашите деца “ са бедността и неналичието на поддръжка от близки. Експертите считат, че не са добре развити подкрепящите услуги за децата от 0 до 3 години.

Положителните числа сочат, че 1617 са децата, фамилиите и експертите в центровете за обществени услуги в София и Пловдив, от които 690 деца и родители са получили спомагателна поддръжка и съвещания по стратегия The Human Safety Net. През 2020 година посредством програмата са били подкрепени 1552 родители и 902 деца

в София и Пловдив. Според данните, посочени в годишния доклад на фондацията, 277 са фамилиите, в които са предотвратили риска от разлъка с детето, а 270 са участниците в образования за наставнически умения и обучителни групи, целящи да оказват помощ на фамилиите да реализират сигурна фамилна среда.

Програма „ Ранно детско развиване “ съчетава в себе си основаването на нови центрове, където децата и родителите да получават цялата нужна сложна и профилирана поддръжка

от която имат потребност, преструктурирането на остарели и основаването на нови стратегии, привличането на експерти - логопеди, психолози, фамилни консултанти, рехабилитатори, педагози.

В края на предходната година е отворил порти Дневен център „ Развитие “, в който деца на възраст сред 0-7 година с компликации в развиването и болести на централната нервна система могат да получат нужната им поддръжка. Според годишния доклад на фондацията дългогодишните им корпоративни донори и новите им партньорства ги подкрепили с нужните запаси, тъй че да може поддръжката на хилядите деца и фамилии в София и Пловдив да продължи. Пандемията въодушевила и основаването на стратегия „ Спешна фамилна поддръжка “, посредством която съумели да обезпечат хранителни артикули и обществена поддръжка за 120 фамилии.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР