135 години ни делят от делят от онзи септември, когато

...
135 години ни делят от делят от онзи септември, когато
Коментари Харесай

Румен Радев: Днес будна България преоткрива силата на девиза Съединението прави силата

135 години ни разделят от разделят от оня септември, когато българският народ взе в свои ръце ориста си. Така стартира тържествената си тирада на площад " Съединение " в Пловдив президентът Румен Радев.

В тези дни Възродена България сподели на света по какъв начин цивилизовано, без принуждение, един образован народ се събира под общата стряха на своята татковина и няма мощ, която да го спре, сподели още президентът.

Днес будна България преоткрива силата на девиза " Съединението прави силата ". Има хора, които се борят за безконечните залози на живота - свободата и равенството. За чистата и свята република, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи и с чиста съвест ", сподели Радев. Единението към полезности, братството на почтените хора, приказват за безконечните залози на живота - свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат жителите очи в очи с чиста съвест и доверие, тъй като дружно ратуват за положителното на България.

" Толерантността, солидарността и непреклонността са писали и не престават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един разсънен народ, поел към своето осъзнато бъдеще ", съобщи президентът Румен Радев.

" От Съединението, от цялата възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политикантските интриги не могат да спрат един разсънен народ, поел към своето осъзнато бъдеще ", акцентира Румен Радев.

" Поклон пред дръзките и храбрите, да живее свободна и единна България ", съобщи президентът под бурните аплодисменти на събралото се голям брой.

На тържествената заря-проверка във връзка 135 години от Съединението на България участваха и кметът на Пловдив Здравко Димитров, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред гостите бяха и народни представители, министри, началникът на защитата, генерали и офицери, кметове на общини и обитаеми места.

На площада участваха и участници от протестния поход за Съединението, който се организира по-рано по централните булеварди на Пловдив. Протестиращите заглушиха речта на кмета на Здравко Димитров с крясъци " Оставка " и " Мутри вън ". Освиркванията заглушиха и началото на речта на президента Радев. Протестиращите освиркаха и поднасянето на венци от името на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Съединението на България от 1885 година за нас пловдивчани постоянно е въпрос на чест, на достолепие, само че и обвързване пред съдбините на България. Ние се гордеем, че в сложните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история ", сподели в приветствието си кметът на града Здравко Димитров. По думите му актът на Съединението от 6 септември 1885 година е едно неблагоразумие, само че става първият сполучлив опит за превъзмогване статуквото, наложено от Великите сили. Обявеното в Пловдив Съединение е възприето в Европа като натурален ентусиазъм на българите в Източна Румелия да се обединят с другите свободни българи, напомня Димитров.

Присъстващите се преклониха пред паметника на Съединението на едноименния площад, като отдадоха нужната респект на предците ни, осъществили Съединението.

Преди тържествената част формалните лица разгледаха обновената експозиция " Съединение 1885 година " на Регионалния исторически музей в Пловдив, подредена във връзка 135-годишнината от Съединението на България. Два са главните акценти - историческите флагове на Голямоконарската и Марашката чета и художественото претворяване на концепцията за Съединението, посочи шефът на музея Стефан Шивачев.

Тържествената гала във връзка 135 години от Съединението на България завърши със заря.

---


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР