13-годишно момче беше излекувано от фатален рак на мозъка. На

...
13-годишно момче беше излекувано от фатален рак на мозъка. На
Коментари Харесай

13-годишно момче беше излекувано от фатален рак на мозъка

13-годишно момче беше излекувано от съдбовен рак на мозъка. На 6-годишна възраст Лукас, момче от Белгия, е диагностициран с изключително нападателен мозъчен израстък, а точно вътрешен глиом на моста (DIPG), необичаен и нападателен тип мозъчен израстък при деца, който визира част от мозъчния дънер. Това е съдбовен рак на мозъка, който постоянно убива в границите на една година след диагностицирането.

Операцията е съвсем невъзможна заради местоположението на туморите.

Лъчевата терапия от време на време може да забави бързото развиване на нападателния израстък, само че нито едно лекарство не е потвърдено дейно против него.

Въпреки това седем години по-късно Лукас е здрав и туморът му е липсващ.

„ Лукас победи всички шансове и оцеля “, сподели неговият доктор Жак Грил, който управлява програмата за мозъчни тумори в онкологичния център „ Гюстав Руси “ в Париж.Лукас пътува до Франция със фамилията си, с цел да взе участие в BIOMEDE, клинично изпитване за евентуални нови медикаменти за DIPG. Изследователите открили, че тялото на Лукас реагира неотложно на лекарството за рак еверолимус.

„ По време на серия от ЯМР видях по какъв начин туморът изчезва изцяло. Не знам за различен сходен случай в света “, сподели Грил пред AFP.

Седем други деца в изследването оцеляват години след диагностицирането,

само че единствено туморът на Лукас изчезва изцяло. Причината, заради която тези деца реагираха на медикаментите, до момента в който други не, евентуално се дължи на „ биологичните особености “ на техните тумори, изясни откривателят.

„ Туморът на Лукас носи извънредно рядка разновидност, която съгласно нас прави клетките му доста по-чувствителни към лекарството “, добави той.

Изследователите учат генетичните аномалии на туморите на пациентите, както и основаването на „ органоиди “ – маси от кафези, отгледани в лабораторията.

„ Случаят на Лукас предлага същинска вяра “, сподели Мари-Ан Дебили, откривател, наблюдаващ работата в лабораторията.

„ Ще се опитаме да възпроизведем in vitro разликите, които идентифицирахме в клетките му “, сподели откривателят пред AFP.

Екипът желае да възпроизведе неговите генетични разлики в органоидите,

с цел да види дали по-късно туморът може да бъде погубен толкоз дейно, колкото при Лукас. Ако това е сполучливо, „ идната стъпка ще бъде да се откри лекарство, което ще има същия резултат върху раковите кафези като тези клетъчни промени “, изясни Дебили.

Докато откривателите са разчувствани от тази вест, те предизвестиха, че всяко евентуално изцеление е към момента надалеч.

„ Средно са нужни 10-15 години, с цел да се създаде лекарство – дълъг и отнемащ време развой “, сподели Грил.

Дейвид Зиглер, педиатричен онколог в Детската болница в Сидни в Австралия, споделя, че обстоятелствата за DIPG са се трансформирали трагично през последното десетилетие.

„ Откритията в лабораторията, увеличеното финансиране и клиничните изпитвания като BIOMEDE ме карат да имам вяра, че скоро ще можем да лекуваме някои пациенти “, сподели той пред AFP.

 

Източник:  AFP, Science Alert /Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР