12 страни членки на ЕС блокираха предложение за ново правило,

...
12 страни членки на ЕС блокираха предложение за ново правило,
Коментари Харесай

В ЕС блокираха предложение компаниите да разкриват колко печелят и какви данъци плащат

12 страни членки на Европейски Съюз блокираха предложение за ново предписание, което планува принуждаване на мултинационалните компании да разкриват облагата си и какви налози заплащат във всяка една от 28-те страни членки на Общността, написа " Гардиън ".

Предложената инструкция има за цел да извади на ярко по какъв начин някои от най-големите компании в света, такива като Apple, Фейсбук и Гугъл, заобикалят заплащането на налози в размер на 500 милиарда $ на година с пренасяне на облагите си от страни с по-високи налози като Англия, Франция и Германия в страни с ниски налози като Ирландия, Люксембург и Малта.

Ирландия е една от печелившите страни при сегашните правила. Страната е приела редица корпорации. Тя разрешава на международните софтуерни компании да заплащат корпоративен налог от 6.25 на 100 спрямо 19% във Англия.

Решението на Ирландия да гласоподава срещу препоръчаната инструкция, която би принудила фирмите да разкриват приходите и облагите във всяка страна, идва на фона на предизвестието на ирландския Фискален съвещателен съвет, че стопанската система на страната може да се срине, в случай че в международен мащаб се затегне режимът за отбягване укриването на налози.

Съветът предизвести, че стопанската система на страната е подвластна от плащаните от мултинационалните компании налози. Половината от всички корпоративни налози, които влизат в хазната на страната идват единствено от 10 международни компании. Фирмите не се показват, само че евентуално става въпрос за американските софтуерни колоси Apple, Фейсбук, Microsoft, Dell, Гугъл и Oracle.

Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Словения, Естония, Австрия, Чехия, Унгария и Хърватия също гласоподаваха срещу препоръчаната инструкция.

Швеция гласоподава срещу, само че тъй като държавното управление се притеснява, че директивата може да засегне по-високите им стандарти за бистрота.

Франция, Испания и Холандия поддържаха предлагането, а Германия се въздържа.

Англия, която е един от най-големите поддръжници да се одобряват по-твърди ограничения за справяне с укриването на налози, не гласоподава.

Гласуването беше извършено повече от три години след предлагането на Европейската комисия да се одобряват ограничения против укриването на налози от от корпорациите, което е в отговор на абсурда към Panama Papers.

Предложението задължава фирмите с годишен оборот над 750 милиона евро да разкриват приходите и облагите си във всяка страна членка на Европейски Съюз. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР