12-годишният Радостин Чолаков от доспатското село Барутин впечатли Google с

...
12-годишният Радостин Чолаков от доспатското село Барутин впечатли Google с
Коментари Харесай

12-годишно българче привлече погледа на Google

12-годишният Радостин Чолаков от доспатското село Барутин впечатли Гугъл с уменията си да програмира. Момчето е създало две приложения за Гугъл Assistance, споделя Българска национална телевизия.

Талантливото момче е направило The Funny Jester – приложение за занимателни обстоятелства и мобилната игра RSG Chess.

„ Има лист с доста занимателни обстоятелства и можеш да попиташ за някой, а приложението ти дава един, с цел да те развесели. Всичко става с говорене, не с писане. Поддържа британски, прибавих и версия на съветски език. За страдание, те не поддържат български ", споделя за първото си приложение Радостин.

За да подтикват творчеството на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 $ с предел до 200 щатски $ месечно. Той може да ги употребява в платената платформа за нововъведения Гугъл Cloud, с цел да развие плановете си.

„ Вече употребявам ваучерите. Работя върху план за виртуална машина ”, изясни Радостин, представен от „ 24 часа ”. Захванал се и с разработка на приложение за мобилни телефони, което прави фотоси на даден обект и то разпознава кой е той.

Приложението му за играта шах станало инцидентно. Били му сложни решенията на логаритми в джава скрипт. Помолил вуйна си и нейния брачен партньор, които са програмисти в Пловдив за малко помощ. Постепенно конструирал самичък играта и я пуснал в Гугъл Play. Получил дребна премия, а по-късно и заема.

Малкият програмист продължава да я развива до равнището, което от компанията желаят. Очаква скоро вместо фирмени атрибути да получи Гугъл Home устройство. То е дребен образован високоговорител, захранван от интелигентния гласов помощник на Гугъл Assistant, и с него се приказва в действително време, без да пишеш. Условието да го получи обаче е приложението, което създава, да е на 2 езика

Родителите на Радостин са горди с него. Той е печелил доста олимпиади в района, а в учебно заведение е първенец. Понякога даже за помощ го търсят от локалното учебно заведение. „ Като имат проблем първо питат мен. Аз се пробвам да им оказа помощ, в случай че нещо не им работи, тъй като множеството компютри са на британски и някои от учителите на го знаят ”, споделя пред Българска национална телевизия момчето.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР