12 години затвор грозят задържания за убийството на 18-годишната Андреа

...
12 години затвор грозят задържания за убийството на 18-годишната Андреа
Коментари Харесай

Алекс от Галиче ще лежи максимум 12 години, защото е непълнолетен

12 години затвор грозят арестувания за убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче. Това е оптималната присъда, която може да получи, изясни окръжният прокурор на Враца Десислав Начков на брифинг през днешния ден.

Тази заран в Галиче се организира спецакция, на която участваха на място вътрешният министър Младен Маринов, основният прокурор Иван Гешев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

17-годишният Аксел е притеглен като обвинен и е арестуван за 72 часа. Ще му бъде поискана непрекъсната мярка за неотклонение „ Задържане под стража”.

„ Ще му бъде повдигнато обвиняване за ликвидиране, осъществено по изключително нечовечен метод и за да бъде улеснено или скрито друго закононарушение. За такова действие се планува най-тежкото наказване – пожизнен затвор без право на подмяна. Обвиняемият е малолетен. Ще навърши пълноправие през октомври. След като се приложи наредба от Наказателния кодекс, наказването се редуцира от 5 до 12 години отнемане от независимост. 12 години е оптималното наказване, което се планува от Кодекса”, изясни прокурор Десислав Начков.

Вътрешният министър Младен Маринов оцени убийството като доста грубо. Подбудите за него са „ по-скоро присъщи на животните, а не на хората”.

„ Важното в тази ситуация е, че доста бързо успяхме да разкрием причинителя, с цел да му попречим да извърши друго закононарушение. Надявам се този път да бъде за по-дълго в пандиза. Той има и други присъди”, разяснява вътрешният министър.

Маринов изясни, че малолетен арестуван Законът има специфични условия за това.

„ Ние организирахме среща с обществеността в тази махала, те са мощно обострени против причинителя и фамилията му. Това, което подхващаме оттук насетне – там ще продължи полицейското наличие, с цел да се предотвратят сходни произшествия. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение”, изясни вътрешният министър. Маринов добави, че в региона остава засилено полицейското наличие.

Окръжният прокурор Десислав Начков изясни, че закононарушението е осъществено към 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. След като вечерял, излязъл и минал около дома на момичето, което от дълго време харесвал. Забелязал, че в стаята й свети. Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома обаче била заключена.

„ Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през различен вход. Той взел железна пръчка, с цел да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, тъй като бил ходил преди години с компания”, изясни Начков.

„ Той я събудил и предложил да осъществят сексуален акт. Тя се развикала и той я блъснал с металната пръчка в лявото слепоочие. От това тя паднала, а обвиненият почнал да я души, до момента в който престанала да демонстрира признаци на живот. Тогава той я съблякъл и осъществил сексуален акт с нея. Приключвайки, той забелязал, че на масата има кухненски нож. Решил за всеки случай да я намушка в региона на шията, с цел да я умъртви, защото се страхувал, че тя е жива и може да опише за случилото се. Той я намушкал няколко пъти в региона на шията и прерязал гърлото й”, описа Начков.

„ След това той видял мокри кърпи, които употребявал, с цел да избърше ръцете си и ножа. Видял и портмоне на потърпевшата. В него имало към 250 лева Той го взел със себе си, както й увитият в мокрите кърпи нож. Обвиняемият напуснал местопроизшествието по същия път, по който пристигнал. По пътя изхвърлил ножа, у дома преброил парите в портмонето, което изхвърлил в кладенеца в двора на къщата си. Около 02:00 часа в дома му пристигнал негов братовчед. Той твърди, че по обвинения не е имало следи от кръв, нито, че му е споделил за осъщественото престъпление”, разясни окръжният прокурор.

С парите обвиненият си купил маратонки, ръкавици и тонколона от магазин в селото. А в Бяла Слатина си купил таблет.

Според прокуратурата момичето е умряло от кръвозагуба, а не от душенето.

"Профилът на причинителя от село Галиче е сходен на този на причинителя в село Сотиря и на причинителя на убийството в Русе. Той е некултурен, малолетен социопат ", счита основният прокурор Иван Гешев.

На въпрос по отношение на досъдебното произвеждане против екоминистъра в оставка Нено Димов, Гешев съобщи, че не може да разяснява, тъй като то се води от различен прокурор. По тематиката той сбито съобщи, че прокуратурата няма проблем, при положение, че се съберат доказателства, да ангажира наказателна отговорност лица, които счита, че са отговорни и добави: „ Предстоят забавни времена”.

„ След като българският съд е решил, че има нужните законови предпоставки едно лице да бъде арестувано под стража, значи никой не може да подлага на подозрение това, което е изразил той “, добави Гешев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР