12 © Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Да спасим

...
12 © Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Да спасим
Коментари Харесай

Ужилването на пчеларството

12 © Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова " Да спасим пчелите ". Това е последната, 34-а гражданска самодейност, която Европейска комисия записва в сегашния си мандат по предложение на организации в Германия. От 27 май стартира да тече едногодишен период, в който уредниците би трябвало да съберат 1 млн. подписа в най-малко седем страни - членки на Европейски Съюз, в поддръжката й, с цел да може настояванията (повече за тях в карето) да влязат наложително в политическия дневен ред на Брюксел. А шансът й за триумф не наподобява по никакъв начин дребен: при нужни най-малко 72 хиляди подписа в Германия единствено в провинция в Бавария към този момент са събрани рекордните 1.7 млн. гласа за поддръжка.

Новата гражданска самодейност е явен знак за проблем в Европейски Съюз, който мощно визира и България. В последните години се усилват сигналите за отровени от препарати за растителна отбрана пчели, а през тази година те идват от плашещо доста области в страната. Дотолкова, че пчеларите даже желаеха на митинг криминализация на такива дейности от земеделци.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Колко огромен е казусът

В България са регистрирани близо 790 хиляди пчелни фамилии по данни на земеделското министерство, като броят им нараства през всяка от последните пет години. През 2017 година са създадени 11 807 тона мед, което е нарастване с над 1500 тона по отношение на миналата година. Ако количеството се умножи по посочената от Националния статистически институт през май междинна цена за кг мед - 6.08 лева, това значи, че пазарът на тази продукция е за близо 72 млн. лева През 2017 година са починали над 66 хиляди пчелни фамилии, като аргументите за това са разнородни: апетит, заболявания, несъответствуваща грижа, натравяния. Така при междинен рандеман 19.9 кг мед за едно семейство това значи евентуални загуби за над 7.9 млн. лева

Извън сухата статистика обаче през последните седмици в бранша се надигна мощно неодобрение поради един очертаващ се всеобщ проблем - натравянето на пчелите. Сигнали за това е имало и през предишни години, само че през 2019 година те обгръщат доста райони на страната. Или както твърди ръководителят на обединявания пчеларски съюз Михаил Михайлов: " През тази година отравянето е тотално. Започна по-рано и засегна доста повече области. " По данни на организацията през последния месец най-вече сигнали има в регионите на Плевен, Добрич, Шумен, Варна, Ямбол, Кюстендил, Бургас и други Общото сред всички тях е, че там се развива интензивно земеделие. Според Симеон Тодоров, ръководител на съдружие " Клуб на пчеларите No1 ", всяка година един район на България " пострадва грубо от пръскането с токсини на земеделските култури и пчелите измират ". " Тази година потърпевшите са в доста повече области ", обаче споделя той.

Че има растеж на сигналите, се вижда и през данните на държавните институции. В отговор на въпроси от Агенцията по храните оповестиха, че в съпоставяне на предходната година е регистриран растеж на постъпилите публични сигнали. До 16 май в това число са подадени 58 тъжби от регионите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кюстендил, Стара Загора, Плевен, Разград, Шумен и Добрич. Това демонстрира и географско уголемение на казуса.

Враг в кошера

Съвместното общуване на пчеларството и интензивното земеделие е уредено в разпоредба на земеделското министерство. В нея се показва, че фермерите би трябвало да уведомяват пчеларите в района, когато следва да третират с препарати нивите си, както и че не могат да го вършат в светлата част от деня. Нарушаването на това води до санкции - сред 4 и 8 хиляди лева Случаите от последния месец обаче сочат, че тези правила са единствено на хартия. Пчелари описват, че доста от земеделците или не подават изобщо уведомления, или " удължават " посочените третирания на растенията си. От обединявания пчеларски съюз дават и неуместен образец: даже държавното дружество БДЖ най-редовно пръска растителността към жп линиите в страната, без да съблюдава режима за пчеларството.

" Липсва надзор от страна на страната за времевия диапазон, в който се пръска с препарати, както и надзор над самите препарати – употребяват се препарати, които не са позволени за приложимост в Европейски Съюз и чиято централизация е в пъти над признатата. Освен това се приказва, че има случаи, когато препаратите се смесват с меласа, с цел да се унищожи пакостник, само че това притегля пчелите, в това число и дивите ", споделя Петко Симеонов от сдружението на производителите на биологичен мед. Според Симеон Тодоров земеделците не се опасяват от размера на санкциите и когато реколтата им се разболее, те незабавно стартират да пръскат с хербициди, пестициди, фунгициди, без да се интересуват от следствията за пчелите. " Има едно тотално безхаберие. Текстовете в наредбата не се извършват и това не се управлява ", обобщава Михаил Михайлов. Така компаниите от бранша влизат в обаян кръг: разпоредбите не се съблюдават, пчелните фамилии умират, а застраховките не покриват риска смъртност при пчелите при отравяне. Ходът на пчеларите е да подадат публична тъжба, да платят проучването, да се открие кой е земеделецът, нарушил възбраните, и да се търси отплата по правосъден път за празните кошери. Според Обединения пчеларски съюз обаче в България има единствено един случай, в който пчелар е съумял да извърви цялата процедура и да завоюва дело за обезщетение против земеделец, а множеството даже изобщо не подавали и тъжба.

Тези от тях, които са го създали обаче, не наподобява да са постигнали някакви резултати. През тази година организацията по храните не е открила всеобщо натравяне на пчели, за каквото настояват фирмите в бранша. От институцията оповестиха в отговор на въпроси, че са взети 18 растителни и 25 проби от пчели. Осем от тях изобщо не са стигнали до разбор - жалбоподателят е отказал подобен, най-вероятно поради таксата, която би трябвало да заплати. Същевременно при четири от останалите проби няма открити артикули за растителна отбрана, а при три други - в региона на Кюстендил, е открито недохранване на пчелите. При една от пробите е открито вещество, съдържащо се във ветеринарни артикули и акарицид, а при друга комисия е заподозряла, че смъртността на пчелите е породена от артикул за растителна отбрана на рапица, само че след това лабораторния разбор е открил, че растителната проба и тази от пчелите съответстват единствено при едно от дейните субстанции на продукта. Това е довело и до скромните един акт за отравяне на пчели и две предложения за явяване на чуване на земеделските стопани. В страната са формирани и пет акта за неуведомяване на пчеларите за напръскване с препарати.

Защо въпросът е по-голям

Всъщност въпросът с натравянето на пчелите е сигнал за доста по-голям проблем от директните финансови загуби на бранша. Подозренията на бранша, че в страната се пръска безотговорно с импортирани от Турция неразрешени препарати, които са по-евтини и ефикасни, е въпрос, касаещ и качеството на храните. Или както споделя Симеон Тодоров: " Пчелите са знак, че ние, хората, също сме тровени. " Проблемите на пчелите въздействат и върху самото земеделие - опрашваните от тях растения имат по-висок рандеман. Затова в този момент е значимо и какво ще предприеме земеделското министерство, което към този момент стартира работа по промени в наредбата за бранша. Според Михаил Михайлов най-важното е да се ускори контролът от страна на институциите, както и да се осведомят всеобщо земеделците годишно за отговорностите им. По думите му би трябвало да има и обезщетителен механизъм.

Други пчелари са много по-крайни в настояванията си - някои от тях упорстват санкциите за нарушение на възбраните да бъдат увеличени неведнъж, а някои даже желаят натравянето на пчели да бъде криминализирано.
Какво желае гражданската самодейност за пчелите

Заведената гражданска самодейност за спасяването на пчелите упорства за промени в Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, които ще създадат насърчаването на биологичното многообразие обща цел за всички страни членки. Исканията са да бъде понижена фрапантно използването на пестициди и да бъдат неразрешени без никакви изключения тези от тях, които вредят на пчеларството, в това число и посредством преразглеждане на критериите за допустимост на препаратите до пазара. Инициативата упорства още да се основат предпазени зони за пчеларство и да се засилят научните изследвания в бранша. Ако тя събере нужните подписи, в границите на 3 месеца Европейска комисия ще би трябвало да прегледа настояванията и да предприеме или отхвърли аргументирано дейности по нея, включващи промени в законодателството. Някои пчеларски организации в Европа към този момент упорстват Брюксел да подтикват потреблението на щадящи растителни препарати от земеделците посредством промени в схемите за субсидиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР