12 Американските власти са използвали сълзотворен газ срещу мигрантите. 12

...
12 Американските власти са използвали сълзотворен газ срещу мигрантите. 12
Коментари Харесай

Стигна се до първи сблъсък на границата между САЩ и Мексико

12
Американските управляващи са употребявали сълзотворен газ против мигрантите.

12
Групата се образува предишния месец, като мигрантите са главно от Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала.

През Сан Исидро всекидневно минават близо 70 хиляди коли и 20 хиляди пешеходци. Още по тематиката
Ще стигне ли новата вълна мигранти до Съединени американски щати

Увеличаваща се група хора от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор наближава границите на страната
25 окт 2018
Канада се причислява към новото комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Мексико

Това слага завършек на месеци неустановеност за бъдещето на една от най-големите зони за свободна търговия в света
1 окт 2018 Американските управляващи затвориха краткотрайно най-натоварения граничен пункт сред Съединени американски щати и Мексико – Сан Исидро при Сан Диего и Тихуана, и използваха сълзотворен газ, откакто близо 500 мигранти се пробваха да преминат границата със мощ. Те са част от групата мигранти, която се образува в Централна Америка, с цел да премине в Съединени американски щати. От няколко дни насам в Тихуана идват хора, като сега на границата има над 7.5 хиляди души, предава Reuters.

Причините

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Според CNN от няколко дни мигрантите организират мирни митинги. При последния обаче протестиращите са се разделили на дребни групи и са се насочили към границата със Съединени американски щати. Там те са се пробвали да минат непосредствено през пункта, както и през оградите.

Американската гранична полиция твърди, че мигрантите са се пробвали да употребяват мощ против чиновниците ѝ. Граничните служители на реда на Съединени американски щати са били подкрепени от американската военна полиция, полицията на Сан Диего и силите в Тихуана. До момента няма данни за ранени, само че в групата е имало деца и бременни дами, предават разнообразни източници.

" Няма да толерираме подобен тип безвластие и няма да се поколебаем да затваряме гранични пунктове от съображения за сигурност. Ще преследваме всеки, който унищожава държавна благосъстоятелност, заплашва нашите чиновници и нарушава суверенитета на нацията ни ", написа в изказване на Департамента за вътрешна сигурност на Съединени американски щати.

[Reuters/Mattel]
Няколко часа след намесата на американските управляващи граничният пункт е бил отворен и придвижването – обновено. Според изказване на мексиканското държавно управление всички участници, които бъдат разпознати от полицията, ще бъдат депортирани в родните си страни. Полицията в Тихуана е арестувала 39 души.

Според Pueblos sin Fronteras – американска организация за помощ на имигранти, хората са най-вече от Хондурас и бягат от принуждение и обществени проблеми, подбудени от " десетилетия политически, стопански и военни интервенции от страна на Съединени американски щати, както и преврати, корупция и неустановеност в Централна Америка ". Сред тях има и такива от Ел Салвадор и Гватемала. Групата е минала над 4 хиляди километра, пробвайки се да доближи американска земя, написа BBC.

В неделя договарящи от Съединени американски щати и Мексико се срещнаха, с цел да обсъдят общ проект за деяние, до момента в който документите на мигрантите се преглеждат от управляващите. По-рано предходната седмица Доналд Тръмп заплаши да затвори напълно границата сред Съединени американски щати и Мексико, в случай че обстановката продължи да ескалира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР