108 украински жени се завърнаха при семействата си след месеци

...
108 украински жени се завърнаха при семействата си след месеци
Коментари Харесай

Държаха се като зверове. Освободени украинки разказаха за тормоза в руски плен

108 украински дами се завърнаха при фамилиите си след месеци съветски плен. Повечето от тях са военни, 37 са били в завладения цех " Азовстал " в Мариупол. Те бяха разменени за 110 съветски военнопленници, най-вече моряци. И описаха, че са претърпели " същински пъкъл ".

От началото на войната, която Кремъл стартира в Украйна, това е първото освобождение на пленени дами. И втората най-голяма замяна на пленници след 21 септември, когато бяха освободени 215 украински войни.

108 украинки се завърнаха при фамилиите си след месеци съветски плен. Те бяха разменени за 110 съветски военнопленници, най-вече моряци.

Освободените украинки бяха посрещнати от свои близки и сътрудници с обятия, наслада, сълзи, цветя. Чрез видеовръзка в събитието се включи ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски - Андрий Ермак , който разгласява фотоси.
 Освободените украинки бяха превозени с рейсове. От тях 11 са офицери, 85 – редови войници и сержанти, и единствено 12 цивилни
„ Беше напрегната замяна. Имаше прекалено много елементи и моменти, които можеха да трансформират хода на нещата “, сподели Ермак.

Зам.-началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата Дмитрий Усов удостовери, че този размяната е предшествана от сложни договаряния с съветската страна.

Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви, че няколко от дамите са били в затвори от 2019 година, откакто са хванати от управляващите, подкрепяни от Москва, в източните елементи на страната.

Олга Лекунова - войник от защитата на Мариупол, описа, че при започване на нашествието сама е отишла в службата за набиране на военнослужещи. По-късно, сходно на доста бранители на града, тя се озовала в " Азовстал ". В плен е била шест месеца и пет дни. Това за нея наподобява като цяла безкрайност.

" Жените ни биеха най-вече, техните дами ни биеха. Извеждаха ни от килията всяка заран и всяка вечер, с цел да ни преброят, и ни биеха. Всяка заран, всяка вечер ни биеха ", повтори Олга.

Завърналите се пленнички описаха, че единственото, което ги е държало живи, е била вярата, че ще видят още веднъж околните си.

За военната лекарка от батальона " Азов " Виктория Обидина ужасът е бил още по-голям, тъй като е била разграничена с 4-годишната си щерка.

" През цялото това време не знаех къде е детето ми, по какъв начин е, не знаех нищо. Мечтаеха да прегърне щерка си по-скоро. Сега ще отида при нея, толкоз желая да видя щерка си ", сподели Виктория.

Тя описа и за освобождението им.

„ До последно не знаехме къде ни водят. Качиха ни на аероплан, по-късно на рейс и тогава разбрахме, че пътуваме към Запорожие. Но до момента в който не пресякохме фронта, не можехме да повярваме “.

Друга военна лекарка - Валентина Пащенко , пък не е виждала брачна половинка си от 24 февруари - началото на войната. Затова първото, което прави на независимост, е да му се обади по телефона.

" Казваха ни: " Украйна не ви желае, на никого не сте нужни ". Те ни се подиграваха, те ни биеха. Това са нехора. Единствено във Валуйки [град покрай съветския Белгород] не бяхме бити, само че там ни се подиграха морално ", сподели още една от дамите.

Украинките описаха още по какъв начин при завръщането им двама представители на Международния комитет на Червения кръст са влезнали в рейса и са им раздали въпросници. Но тогава съветските бойци, които придружавали рейса, са дръпнали пандизите на автоматите си и са споделили, че те незабавно би трябвало да изоставен. Служителите на Червения кръст " се уплашиха и просто изскочиха от рейса ", сподели една от освободените дами.

На всички тях им следва дълъг интервал на рехабилитация и медицински грижи, които ще бъдат обезпечен от украинските управляващи, увери
Андрий Ермак. Той им съобщи персонална признателност от президента Зеленски за постоянството и вярата.

Ермак приказва за нуждата да се положат всички старания за обезпечаване на допускането на задачи на интернационалните филантропични организации и представители на Украйна до украинците в съветски плен. По думите му Киев чака по-активни дейности от страна на Червения кръст за напън това да се случи.

„ Ние продължаваме да изпълняваме задачата на президента на Украйна: би трябвало да освободим всички наши хора “, добави Андрий Ермак.

Около 2000 украинци остават в плен на съветските сили.

" Не забравяме никого от нашите хора, би трябвало да върнем всичките. И ние ще ги върнем ", сподели Володимир Зеленски в послание към нацията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР