108 депутати подкрепиха кандидатурата на новия директор на Националната здравноосигурителна

...
108 депутати подкрепиха кандидатурата на новия директор на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Проф. Петко Салчев е 19-ият директор на Здравната каса

108 депутати поддържаха кандидатурата на новия шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) , заяви Нова телевизия. Срещу кандидатурата на проф. Петко Салчев беше единствено един народен представител, а 48 се въздържаха.

" Имам над 30 година експертен опит в региона на публичното здраве ", сподели проф. Салчев пред народните представители в пленарната зала на Народно събрание, представен от " 24 часа ".

" Непрекъснато получавам настояща информация по отношение на Covid-19. Няма да развъртвам дълготрайна стратегия, а от през днешния ден с Министерството на здравеопазването ще впрегна всичките си старания за финансово преструктуриране на Касата , с цел да отговори на това предизвикателство ", добави новият началник на Касата по отношение на битката на страната с ковид.

" На базата на всички данни, които получаваме, взаимно с надзорния съвет и Министерство на здравеопазването да пазиме всички жители , само че и да осигуряваме отбрана на работещите в системата в опазването на здравето. Нищо не е направено, до момента в който не се направи ", сподели още проф. Салчев.

Новият ръководител на Касата е подсилен от здравния министър Кирил Ананиев. " С него имаме доста общи визии в здравния браншове и нещата, които би трябвало да се случат от тук нататък ", сподели Ананиев и добави, че е заслужен професор, добър админ.

Според здравния министър проф. Салчев е диалогичен човек, може и знае по какъв начин да организира избраната политика, добави Ананиев.

Припомняме, доктор Дечо Дечев бе 18-ият шеф на НЗОК за нейното 18-годишно битие.

На 20 юни 2018 година депутатите освободиха предходния шеф на Касата доктор Камен Плочев от неговия пост.

В края на февруари проф. Камен Плочев бе признат в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката му от поста шеф на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е уведомил Надзорния съвет на Касата за писмото, с което изиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ поради отговорности.

Въпреки че тогава имаше обвинявания за прикриване на документи, Плочев бе безапелационен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отхвърли да подаде оставка тогава, само че излезе в нескончаем болничен, откакто бе признат по неотложност в болница.

За повторно от както министър Кирил Ананиев пое управлението на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна обстановка сред ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев изиска оставката на ръководителя на НЗОК доктор Камен Плочев, тъй като проф. Плочев не е уведомил Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а непосредствено се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, с цел да се платят задължения към непознати каси.

Тогава Плочев изнесе близки до правилните данни. Последва незабавна инспекция на сумите, които изискуем към непознати каси. Проверката беше провокирана от другите данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев показаха.

На 14 юни Здравната комисия гласоподава оставката на Камен Плочев.

Д-р Камен Плочев бе определен за ръководител на Здравната каса през лятото на 2017 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР