Тъжно е, че дойде пандемия, за да заговорят сериозно хората

...
Тъжно е, че дойде пандемия, за да заговорят сериозно хората
Коментари Харесай

Вирусолог от БАН: COVID-19 е много по-опасен от ваксините

" Тъжно е, че дойде пандемия, за да заговорят сериозно хората за ваксини, антитела и т.н. ". Това мнение изказа пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Тя обясни, че каквито и притеснения да съществуват за ваксините, вирусът е много по-опасен и може да нанесе много по-сериозни поражения върху човека, от която и да е ваксина.

Проф. Александрова коментира мутациите на коронавируса и опасността те да направят ваксините неефективни.

" Видими ще са онези мутации, които ще помогнат вирусът да се разпространява по-добре, защото това е неговата цел. Другото нещо, към което вирусът се стреми, е да избяга от нашата съпротива - да избяга от имунния ни отговор и от специфично лекарство, с което се борим срещу него ", каза тя.

Вирусолог от БАН подчерта, че имунната система винаги има резервни варианти и когато е насочен имунният отговор с ваксината, а и след преболедуване, тези антитела ще помогнат и при новите щамове. Тя уточни, че това е мнение на експерти в областта.

Д-р Цветелина Спиридонова, управител на болница " Хигия " в Пазарджик, в която има и Covid отделение, определи като феномен явлението, на което сме свидетели - хората се притесняват повече от ваксината, отколкото от самото заболяване. Тя акцентира, че от заболяването има много последващи ефекти, които не са за пренебрегване.

" Поставяме на кантар не само заболяване срещу ваксина, а заболяване плюс много тежки и не уточнени все още последици срещу една ваксина, която е с доказани протективни ефекти, за която не можем да твърдим, че ще ни навреди ", каза тя.

Д-р Спиридонова посочи, че новата вълна на заразата е очаквана и здравната система е подготвена за нея.

" Българите са подготвени вече психически да се предпазват сами, а е добре, че вече новото покачване на случаите е на фона на нарастващ брой ваксинирани. Лошото е, че времето се затопля и мерките минават на по-заден план. Призовавам хората да не забравят, че маската е задължителна, когато са с приятели и близки, дори в парковете и по улиците ", посочи тя.

По думите на д-р Спиридонова увеличението на заболеваемостта е контролирано и системата на здравеопазването може да се справи с него.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19589  Козметичните салони в Германия ще бъдат отворени още веднъж на 1 март Козметичните салони в Германия ще бъдат отворени още веднъж на 1 март  COVID-19, климатът и цифровия налог са главните тематики за първата среща на Г-7 след Тръмп COVID-19, климатът и цифровия налог са главните тематики за първата среща на Г-7 след Тръмп  Куба създаде близо 150 хиляди дози лична ваксина против COVID-19 Куба създаде близо 150 хиляди дози лична ваксина против COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР