Това не е обикновен вирус и като другите заболявания. Това

...
Това не е обикновен вирус и като другите заболявания. Това
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски напомни: COVID-19 не е обикновен вирус. Чуди се как хората се съмняват

Това не е обикновен вирус и като другите заболявания. Това подчерта началникът на Националния щаб за борба с коронавируса проф. д-р ген.- майор Венцислав Мутафчийски.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6139
„ Последните два дни извикахме няколко пациента, които са оздравели. Много обезкоителни са картините, остават щети върху белия дроб за около 20 дни след заболяването “, коментира той.

Пред бтв Мутафчийски каза, че е рано да се правят генерални изводи, но има признаци, че ще останат някакви трайни следи върху белите дробове след двустранна пневмония.

Има още нови заболели от COVID-19 у нас

„ Имаме покачване на броя на болните. Ние променихме тактиката до известна степен. Всяко огнище го тушираме колкото се може по-бързо. Все още разполагаме с ресурса да го направим, но скоро може да не успяваме “, обясни генералът.

По думите му верният показател е колко са тежките случаи и каква е смъртността.

„ Никога не сме претендирали, че не изпускаме случаите. На 7 случая откриваме 2, подобрили сме откриваемостта “, посочи още Мутафчийски.

И подчерта, за да стане ясно – масовото тестване не е да се ходи от къща на къща, което би било невъзможно. Масовото тестване означавало да се даде възможност да се тества широк кръг от контактните лица, лекари, прицелни групи и такива на случаен принцип.

Колко пагубно е за децата да стоят затворени с месеци и може ли да има компромис за разходките?

На въпрос за разпускане на мерките, Мутафчийски каза, че няма данни за стабилизиране на ситуацията, за да се преприеме такова нищо.

" Виждаме как се изчерпват ресурсите. Когато се намали тенденцията, може да се обсъждат такива мерки ", посочи той.

Относно втория пик на болестта, генералът каза, че разхлабването на мерките трябва да се прави под условие, особено когато няма лек за болестта.

" На Запад политиците казват - да, ще охлабим мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване на обстановката ", даде за пример Мутафчийски.

И отказа да разкрие дали Щабът ще иска удължаване на извънредното положение, защото това е политическо решение.

Ген.-майор Мутафчийски е на мнение, че у нас мерките не са чак толкова ограничаващи. Посочи, че цялостна забрана има за моловете и ресторантите и заведенията, но хората може ли да излизат - като например да идат до магазина, да разходят кучето, дори да посетят фризьор.

" Това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така ", посочи началникът на щаба.

Гл. комисар Николай Николов: Няма никакво повишаване на радиационния фонд в България заради пожара край АЕЦ " Чернобил "

Той каза, че не е било съвсем уместно провеждането в 23 ч. на последния брифинг относно пожарите край АЕЦ " Чернобил ". Мутафчийски обаче смята, че това е било необходимо.

" Особено последната (пресконференция, бел. ред.) сигурно е била стресираща. Нито гледам какви хейтъри има, какви сайтове, но виждам каква сила има върху определена част от обществото. Те докараха до това 1,2,3% да мислят, че няма коронавирус. И в същото време се носи мълва, че ще има и радиоактивност ", коментира Мутафчийски.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6139  Испанското държавно управление се извини на децата, затворени у дома Испанското държавно управление се извини на децата, затворени у дома  Най-големият брат на сенатор Елизабет Уорън e умрял от ковид Най-големият брат на сенатор Елизабет Уорън e умрял от ковид  Токио стартира нова акция за взимане на проби за ковид Токио стартира нова акция за взимане на проби за ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР