Европейският съвет и Европейският парламент ще обсъдят днес мерките срещу

Европейският съвет и Европейският парламент ще обсъдят днес мерките срещу ...

Европейският съвет и ЕП ще обсъдят мерките срещу епидемията от COVID-19.


Европейският съвет и Европейският парламент ще обсъдят днес мерките срещу епидемията от COVID-19. Предвижда се видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да започне в късния следобед, съобщава БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2517
Евродепутатите ще заседават от сутринта, за да гласуват мерките, предложени досега от Европейската комисия. Очаква се те да подкрепят възможността държавите от ЕС да използват неоползотворените досега средства от еврофондовете за пресичането на заразата, както и бюджетните правила да бъдат временно облекчени.

Франция обяви 321 нови починали след зараза с коронавируса; общият им брой е вече 1331

Заради епидемията повечето евродепутати ще участват в сесията от домовете си. Те получават за първи път в историята на ЕП възможност да гласуват там, където се намират, а не в заседателната зала. През целия ден точка по точка от дневния ред те ще гласуват с попълването на протоколи, които ще снимат и изпращат от служебната си електронна поща до сървър на ЕП.

Над 20 000 са починалите от новия коронавирус по света, като по-голямата част са в Европа

С гласуването на промените се предвижда предварителните плащания от фонд "Солидарност" да достигат 100 милиона евро, както и средствата да се ползват не само при бедствия, а и за опазване на общественото здраве. Досега фондът помага на държавите при природни бедствия и от началото на века е осигурил над пет милиарда евро за покриване на щети.

Над 400 000 души в света са вече заразените с COVID-19

ЕП се очаква да подкрепи и предложението на ЕК за борба с епидемията да бъдат насочени 37 милиарда евро от общия бюджет за сближаване. Предвижда се резултатите от гласуването на евродепутатите да бъдат обявени късно тази вечер или утре.

NOVINI.BG ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:


Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 2517 Франция изтегля войските си от Ирак заради епидемията от коронавируса Франция изтегля войските си от Ирак заради епидемията от коронавируса Турция обяви нови 561 заразени с коронавирус, смъртните случаи са 59 Турция обяви нови 561 заразени с коронавирус, смъртните случаи са 59 20 войници на НАТО в Литва са с положителни проби за коронавирус 20 войници на НАТО в Литва са с положителни проби за коронавирус
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg