100 свободни щата има в момента в Комисия за противодействие

...
100 свободни щата има в момента в Комисия за противодействие
Коментари Харесай

100 свободни щата в Антикорупционната комисия

100 свободни щата има сега в Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Кадровият проблем е най-големият сега. Това заяви в първото си тв изявление, обещано за Нова тв, ръководителят на комисията Сотир Цацаров. Той акцентира, че КПКОНПИ не се нуждае от голям личен състав, само че когато от 54 управителни длъжности 23 са незаети това към този момент е сериозен проблем. На процедура с минимум хора работи най-натоварената дирекция в комисията – тази, която е на терен. Когато там работят най-малък брой хора и те са на ръба, това е проблем, посочи Цацаров. И заяви, че работи за основаване на териториални поделения на КПКОНПИ. Цацаров осведоми още, че изискванията за кандидатстване за работа в Антикорупционната комисия са същите като за ДАНС и другите служби за сигурност. Дамите имат съществено място. Последната назначена идва от системата на Министерство на вътрешните работи, има куп специализации, измежду които и във ФБР, владее три езика.

Само за предходната година Антикорупционната комисия е лишила 37 парцела и 119 моторни транспортни средства, регистрира Сотир Цацаров. Предявените искове за лишаване на нелегално добито имущество през 2019 година са били за 9 милиона лв., в този момент – единствено за февруари и март, са за 12 млн. лева

Общо 9 каузи за лишаване на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно произвеждане. Други 150 каузи, по които комисията е просител, са спрени поради тълкувателно дело във Върховен касационен съд за естеството на периодите в хода на производството.

„ Най-интензивните производства за спор на ползи са не толкоз в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации ”, изясни Цацаров. И описа по какъв начин работи комисията в изискванията на изключително състояние поради ковид.

„ Работим като всички в изискванията на изключително състояние. Ние не сме на първа линия, само че работим всеки ден, част от персоналния състав работи отдалечено от домовете си. Самата комисия заседава посредством видеоконферентна връзка. Най-тежко и будещо безпокойствие е работата на сътрудниците от оперативната работа. Това, което работим ние, е един непрекъснат поток, който не стопира, тъй като и закононарушенията не стопират ”, съобщи Сотир Цацаров.

КПКОНПИ работи и за нова интернет страница на комисията, както и за онлайн подаване на сигнали. Има и план за мини колцентър. „ Опитваме се да създадем опростена форма на декларация, която се попълня по-лесно. 626 лица са подали заявления досега. Срокът за подаване на тези заявления е до 1 месец след анулацията на изключителното състояние, сподели Сотир Цацаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР