100 лева за час припечелват някои от най-добрите улични музиканти

...
100 лева за час припечелват някои от най-добрите улични музиканти
Коментари Харесай

По 100 лв. на час заработват някои от най-добрите улични музиканти в София

100 лв. за час припечелват някои от най-хубавите улични музиканти в столицата.

Това откри инспекция след обиколка из основните места в София, написа "Телеграф ". Едни от най-предпочитаните места за свирене в София са метростанциите поради огромния поток от хора. Според музикантите най-хубаво е това пред Софийския университет, тъй като "минават повече мъже и дами, които схващат от музика ", споделя Георги, който свири на китара от няколко години, само че към момента учи занаята. Хората, на които същински се възхищава, свирят на няколко метра от него и приковават вниманието на всеки, който влезе в подлеза - братя Такеви.

Венци, който свири на цигулка, и брат му, който подчинява кларинета с невиждана лекост. Двамата изнасят цяло зрелище, което продължава два часа без отмора. Разхождат минувачите през всички столетия и стилове - валс, танго, остарели шлагери. Свирят със затворени очи и усмивка, което кара всеки да се наведе и да им пусне по нещо в калъфа. "Тая цигулка цялостен живот е с мен. Правим го за наслаждение. И цялостен живот свирим дружно ", споделя Венци.

Другите явки за музикантите в столицата са градинката пред Народния спектакъл "Иван Вазов ", Националния замък на културата и пешеходната част на бул. "Витоша ". В столицата няма такса за уличните музиканти, само че е нужно позволение, което се вади от общината. "Толкова е мъчно да си вземеш такова, че е по-лесно да си вземеш документ за неработоспособност и чак по-късно да ти разрешат да излезеш да свири ", разочаровани изяснява акордеонистът Евгени. Колегите му удостоверяват - някои са чакали по два месеца. По-лесно, само че и много по-късно е в Русе и Стара Загора, където с цел да огласят тротоарите се заплащат по 0,60 лева на квадратен метър за деня, Налогът е въведен през 2015 година и се оказва, че никой няма срещу да го заплаща, щом няма да го гонят.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР