100 хил. лв. обезщетение трябва да плати фирма, която не

...
100 хил. лв. обезщетение трябва да плати фирма, която не
Коментари Харесай

Фирма е осъдена за 100 хил. лв. заради жертва на дупка от ремонт

100 хиляди лева обезщетение би трябвало да заплати компания, която не обезопасила ров за ремонт на топлопреносната мрежа в София и 72-годишна жена починала, откакто паднала в него. Това е решил Софийският градски съд в края на 2020 година, видя " Сега " в регистрите.

Двете дъщери на жертвата завеждат делото против " Топлофикация - София ", против компанията - ЕАД, на която монополистът е упълномощил ремонта с социална поръчка, както и против едноличният търговец, подизпълнител на обекта. (Интересна детайлност е, че спечелилият поръчката, не е имал право да наема подизпълнители.)

Наследниците претендират за общо 300 хиляди лева В последна сметка обаче арбитър Божана Желязкова приема, че отговорността е на подизпълнителя. Неговият шеф, както и двамата служащи, създали изкопа, през 2017 година са наказани по наказателното дело за причиняването на гибелта - първият на 8 месеца условно, а другите двама - на пробация. Съдията изяснява, че прави оценка страданията на наследниците на по 100 хиляди лева, само че майка им носи половината виновност за случая, защото е можела да мине от друго място, само че без причина се е доближила към ръба на изкопа, с цел да огледа в него. Походката ѝ не била постоянна, тя залитнала и паднала. " Това безпричинно рисково държание е сложило в заплаха здравето и живота ѝ в идентична степен " с необезопасяването на обекта, стимулира се съдът и понижава компенсацията на по 50 хиляди лева за всяка от дъщерите. 

Фаталният инцидент станал 24 юли 2012 година в столичния жк " Люлин " 4, където течал ремонт на топлопреносната мрежа на " Топлофикация " и имало ров, дълъг 9 метра, дълбок 1,20 м и необятен 0,80 м. Ровът не бил обезопасен с железни огради или сигнални ленти, а към него били поставени тротоарни бетонови плочи, извадени при изкопаването му.

След като дамата паднала в него, била откарана в " Пирогов ", където било открито, че със строшен шиен прешлен. Тя остава в болничното заведение до ноември, когато умира заради травмата. Последните 3 месеца е в реанимацията. 

Експертизата по делото открива, че посредствената причина за гибелта на дамата е многоорганна непълнота, развила се въз основата на тежките възпалителни затруднения, настъпили от шийната контузия, защото поради нея тя се е залежала, подложена е на доста инвазивни процедури, продължителна изкуствена белодробна вентилация и интервенция на шията. Експертите изясняват още, че хроничните болести и наднорменото тегло на умрялата са били неподходящи фактори за нейното възобновяване от шийната травма, която по принцип не заплашва живота.

Експертите са безапелационни, че лекуването е било навременно и вярно и съдът се съгласява с тях. 

 

Осъдената компания би трябвало да заплати на ищците 3530 лева за юрист, а на съда 4200 лева разходи и държавна такса. Тъй като искът им е почетен единствено отчасти, двете дъщери на починалата дължат на компанията 5400 за разходи и юрист, и по 9000 лева за адвокатски хонорари на " Топлофикация " и на сдружението, спечелило публичната поръчка за ремонта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР