10% от българското население се е срещало с Омикрон, което

...
10% от българското население се е срещало с Омикрон, което
Коментари Харесай

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

10% от българското население се е срещало с Омикрон , което изяснява за какво всеки познава някой, който се е заразил. Това съобщи пред математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов. За да се получи действителния брой на инфектираните, би трябвало да се умножава по даден коефициент, обясни Витанов. И даде образец: „ Грубо казано на 9 хиляди регистрирани, слагайте по още 20 хиляди и ще получите цифрата “.

„ Засега нещата вървят добре, броя на инфектираните може да е огромна, само че стартира да спада. Очакванията са тази седмица трендът да се пречупи. За да излезем от пика обаче би трябвало да се пречупят още два тренда. По-важният от тях е заетостта на болничните кревати, там нещата още порастват до към края на идната седмица и по-късно се чака да се пречупи и той. Накрая би трябвало да се пречупи и трендът на смъртността “, регистрира още Витанов.

Очаква се заболеваемостта да спадне под 5 хиляди инфектирани дневно и да стартира да се преглежда въпросът за анулация на зеления документ всъщност, счита още той. Очаква се смъртността да бъде под 1%.

Траекторията се дефинира от следните фактори: Да няма „ суперпожар “ – над 25 хиляди регистрирани на ден; да няма претъпкани лечебни заведения, както беше при предните вълни; да няма цялостен локдаун.

Вирусологът проф. Радостина Александрова разяснява новите подварианти на Омикрон, които са под наблюдаване от учените: „ Омикрон ще си отиде. Той, за благополучие, се свързва с доста по-ниска смъртност. Но цената продължава да бъде висока, тъй като боледуват доста повече хора “. По думите ѝ все още няма мотив за паника, само че данните за Омикрон и подвариантите са малко.

Проф. Александрова разяснява и постковид синдрома. Една част от хората, които са се срещали с COVID-19 в следствие могат да изпитват избрани симтпоми, могат да се появят и нови, това може да продължи седмици, месеци...Все още няма ясно разказана формулировка на това положение.

По думите ѝ има към 200 признака, които могат да се появят освен това положение. Най-често те са: зной, отмалялост и проблеми с паметта и концентрацията. Последният проблем става мотив някои младежи даже да сменят работата си. Към момента няма изясненост към момента какъв брой дълго продължава.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР