10-метрова вълна вероятно е премазала с тежестта си и убила

...
10-метрова вълна вероятно е премазала с тежестта си и убила
Коментари Харесай

Експерт с кошмарни подробности за ужасяващата смърт на двамата български моряци в Норвежко море

10-метрова вълна евентуално е премазала с тежестта си и умъртвила двамата български моряци от екипажа на кораба „ Стара планина “ в Норвежко море, написа "Монитор ".

След това ги е помела от борда, като телата им са потънали незабавно и по тази причина избавителната интервенция не е разкрила нищо и е прекъсната след 7-часовото безуспешно търсене. Това разяснява дългогодишният познавач в морското търсене и избавяне с 25-годишна интернационална процедура, к.д.п. Никифор Герчев.

Той показва сходен случай, при който при следствие на случай 9-метрова вълна притиска моряк и по някаква случайност индивидът остава на борда. След прибирането му бил с голям брой травми, в резултат на тежестта от удара на вълната, която го е натрошила.

„ Голямата вълна повдига дребния транспортен съд, до момента в който при огромните тя се разрушава с огромна мощ върху борда и го залива, изяснява обстановката к.д.п. Герчев.

Термокостюми и избавителни жилетки, които са наложителни при такива обстановки, могат да спасят моряците единствено в случай че не са били контузени от удара на вълната, която ги опустошава по-късно в морето. Задържането им на борда пък става наложително с предпазни въжета.

Старият морски вълк означи още, че на пръсти се броят страните по света, които могат да изпратят хеликоптери в такива рискови за живота метеорологични условия - големи талази, висока скорост напразно, ниска температура на водата...

„ Норвежците го направиха с две машини, и то с спомагателен човек на борда, подготвен да се спусне и да извади от водата бедстващите. Това си е същински подвиг и извънреден профсионализъм, безапелационен е дългогодишният началник на БУЛСАР.

Затова след прекратяването на интервенцията на норвежката брегова работа пръв от българска страна им изпраща благодарности за мъжеството.

Спoрeд мoрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo, акo пaднaлитe зaд бoрдa мoряци нe бъдaт нaмeрeни, ce oбявявaт зa бeзcлeднo изчeзнaли.

След идване на кораба по местоназначението му в Констанца, Румъния следва следствие на случая от 4 администрации – норвежка (по местопроизшествието), българска и украинска (заради екипажа), на Малта (носител на флага), които да открият аргументите, довели до съдбовния край.

Това следствие не е за търсене на виновност и отговорности, а с цел да се открият аргументите, довели до съдбовния случай. Идеята е превантивна работа, като казусът се документира, с цел да стане притежание на всички морски компании и да не се позволяват други сходни произшествия, сподели още кап. Герчев.

Дотогава кaпитaнът нa „ Cтaрa плaнинa “ щe извърши така наречен вътрeшнo рaзcлeдвaнe зa причинитe, дoвeли дo инцидeнтa.

Oт „ Пaрaхoдcтвo бългaрcки мoрcки флoт “, coбcтвeник нa плaвaтeлния cъд cъoбщихa, чe са уведомили и варненската окръжна прокуратура. Пocлeднo кoрaбът e инcпeктирaн нa 9 дeкeмври, минaлaтa гoдинa, във връзкa c изиcквaниятa зa мoрcкa бeзoпacнocт.

Инcпeкциитe ca зaвършили бeз зaбeлeжки oт cтрaнa нa кoнтрoлнитe oргaни. Моряци, които са плавали със „ Стара планина “ напомнят, че преди време, при случай на кораба във френското пристанище Монтоар, покрай Сен Назер, почина умел 52-годишен моряк.

Според информация от следствието тогава, той вдишал газ при инсталиране на вентиалционна система и изгубил схващане. Смъртта му настъпила от задушаване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР