10-и март обозначава едно от най-светлите събития в нашата история.

...
10-и март обозначава едно от най-светлите събития в нашата история.
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Българският народ имаше куража да спаси българските евреи

10-и март отбелязва едно от най-светлите събития в нашата история. На тази дата преди 79 години българският народ имаше куража да каже " Не! " на депортацията в нацистките концлагери на българските евреи и по този начин да избави над 50 000 души от сигурна гибел. На този ден не трябва да забравяме и би трябвало да почетем паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот. Това сподели ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ Калоян Паргов в изявление от името на групата при започване на сесията на СОС.

По думите му в този ден се прекланяме и пред подвига на антифашистите в България и в цяла Европа, на съветския и другите нации в състава на Съветския съюз, които дружно със съдружниците отвоюваха успеха над хитлеристка Германия и сложиха завършек на Холокоста.

„ Историческата памет ни задължава да бъдем дейни и да приказваме за този извънреден акт на човечност, за човеколюбието, проявено от нашите предшественици, отказали депортацията. Наш дълг е да описваме с горделивост на идващите генерации за случилото се през март 1943 година “, посочи Паргов.

Според него паметта и знанието са ни извънредно нужни през днешния ден. Защото заплахата от повторението на историята е надвиснала със страшна мощ над Европа. Преди повече от 80 години фашизмът докара до зверства, кръвопролития, гибел и до дълбокия трагизъм на Втората международна война. За неговото възникване е имало ясни сигнали в края на 30-те години на предишния век. Но светът е бил ням и кьорав за това.

„ Днес ние няма да имаме опрощение, в случай че допуснем историята да се повтори. Жестокият образец от Втората международна война би трябвало да ни държи будни. Той би трябвало да бъде за нас предизвестие, знак и камбана. Защото в този момент усещаме същите сигнали - ненавист, назадничавост, ксенофобия, дрънчене на оръжие, недомислени опити да бъдем въвлечени във боен спор “, съобщи ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в СОС и добави, че в случай че допуснем те да завладеят обществото ни, последствията са непредсказуеми.

„ Дано разсъдъкът да надделее, с цел да не повторим грешката, която Европа направи преди повече от 80 години “, безапелационен бе Калоян Паргов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР