10 години след Арабската пролет отново има политически вълнения в

...
10 години след Арабската пролет отново има политически вълнения в
Коментари Харесай

10 години след Арабската пролет отново политически вълнения в Тунис

10 години след Арабската пролет още веднъж има политически безредици в Тунис.

Сблъсъци избухнаха през днешния ден сред последователи и съперници на президента Каис Сайед. Напрежението набъбна след решението на президента да уволни премиера и да замрази активността на Народното събрание.

Протестите против парализата на институциите са аргументът на президента Каис Сайед да уволни премиера Хишем Мешиши, да спре работата на Народното събрание за 30 дни, да смъкна имунитета на депутатите и да поеме функционалностите на основния прокурор. Сменени ще бъдат и министрите на защитата и правораздаването.

В основата на всеобщото неодобрение е икономическата рецесия, която се разраства поради пандемията. Събитията се разпростират на фона на високата заболеваемост от ковид. В тази конюнктура има случаи на грабежи и принуждение, сподели президентът:

" Беше належащо да бъдат подхванати изключителни ограничения в тази обстановка ".

Пред Народното събрание в Тунис се събраха последователи и съперници на президента, като двете групи се замеряха с камъни и скандираха против съперниците си.
 
Председателят на Народното събрание Рашид Гануши оглави седящ митинг пред Народното събрание, откакто военни му попречиха да влезе. Гануши и държавното управление упрекнаха президента, че е направил прелом, демонстрираха и техни последователи:
 
" Решенията на президента не са верни, те са в прорез с конституцията и действителността. Връщат ни още веднъж към 1954 година. Позорно е Народното събрание да бъде блокиран /с танкове/ ", разяснява тунизиец.

Кризата в Тунис беше коментирана и в чужбина.

Загриженост показаха от Турция (с апел за възобновяване на законността и запазването на демократичните достижения на Тунис). Говорителят на президента Ердоган написа в Туитър:

" Отхвърляме прекъсването на демократичния развой и пренебрегването на демократичната воля на народа в другарски и приятелски Тунис ".

Германия също изрази вяра Тунис да се върне " допустимо най-скоро към конституционния ред ".

" Надяваме се, че нищо няма да заплаши стабилността и сигурността на хората в тази страна ", обявиха от Кремъл, наблягайки, че Русия следи обстановката.

Агенция Ройтерс дефинира събитията в Тунис като най-сериозния тест за демокрацията там от революцията преди 10 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР