10 дни преди 80-ия си рожден ден големият русенски художник

...
10 дни преди 80-ия си рожден ден големият русенски художник
Коментари Харесай

Художникът Цоньо Цонев откри поредна самостоятелна изложба

10 дни преди 80-ия си рожден ден огромният русенски художник Цоньо Цонев откри своята поредна независима галерия. Експозицията ще може да бъде прегледана до 16 ноември в галерията на „ Борисова “ 6. Сред гостите на събитието, което бе посетено от десетки поданици и посетители на града, беше и регионалният шеф Данаил Ковачев. „ Поздравявам Ви за напъните и последователността, положени през годините за развиването на живописната школа в района и одобряването ѝ като важен фактор на национално равнище. С нестихващата си сила, забележителни професионализъм и отдаденост, Вие продължавате да създавате картини, които се отличават с висок естетизъм и в същото време ни предизвикат да преоткриваме всекидневно хубостта към себе си. Вашите творби са образец за морална мощ и вяра, за допиране до пристрастеността, само че и за съзерцаване “, сподели регионалният шеф. Той благодари на Цоньо Цонев за това, че намира най-хубавия метод житейските му послания да доближават до обществеността, тъй като те са
извор на морална мощ и вяра. Ковачев акцентира, че е впечатлен от
разнообразието, с което художникът претворява русенския район.
„ Пожелавам Ви здраво здраве, още доста триумфи и дано неудържимостта на креативния ентусиазъм да не Ви напуща! Считам, че Вие сте същински страж и дипломат на българската нематериалност и русенския градивен дух “, добави Ковачев.

Изложбата включва 63 картини, като по-голямата част съставлява
живопис. За ценителите на черно-бялото има и графични творби.
Експозицията няма искания да покаже цялостното творчество на създателя, което се състои от разнообразие от тематики, техники и жанрове. Напълно тъкмо би било той да бъде избран като занаятчия на пейзажа, натюрморта, голото тяло и фигуралните композиции. Посетителите могат да видят една от първите му студентски графики от 1967/1968 година във Велико Търново, както и последната му живописна картина, изобразяваща храм, като знак на безспорното духовно съществуване, присъстващ в доста негови пейзажи. Първата му независима галерия е от 1994 година.

Събитието бе показано от журналиста и държавник Пламенка Ангелова, която през последното десетилетие постоянно е откривала неговите експозиции.
Тя уточни, че той сполучливо построява различим жанр с натоварен и ослепителен нюанс, присъщ рисунък и стилизирана форма в картините. Според нея това се дължи най-много на уменията да комбинира познанията си от графиката със живописни изразни средства и да построи различим жанр.

Най-важното обаче е, че той рисува това, което почувства със сетивата и
сърцето си. Така и посланията му са универсални, въздействайки върху
вниманието, настроението и съзнанието на публиката. По-новите му картини са в по-приглушена гама и по-конкретно в млечно-бежови краски. Основната техника, която употребява, са маслените бои.
На събитието участва и ръководителят на отдел „ Култура “ в Община Русе Ива Чавдарова. Тя връчи на Цоньо Цонев приветствен адрес от името на краткотрайно изпълняващия длъжността кмет Димитър Недев и поздрави всички художници. В приветствения адрес от Община Русе бе посочено, че картините на Цоньо Цонев са прелестни мостри на изобразителното изкуство и всяка изложба би се гордяла да ги има.

Цоньо Цонев е роден на 13.11.1943 година в с. Костанденец,
област Разград. През 1969 година приключва Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий ”, компетентност Графика при проф. Никола Хаджитанев. От 1975 година е учител в катедра „ Промишлен дизайн ” в Русенския университет, където се пенсионира през 2006 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР