1. Понякога наричат кайсията зарзала – името идва от персийското

...
1. Понякога наричат кайсията зарзала – името идва от персийското
Коментари Харесай

Любопитни факти за кайсиите

1. Понякога назовават кайсията зарзала – името идва от персийското „ зард-алю “, което значи „ жълта слива “. Зарзалата обаче е по-дребна и по-кисела от елементарната кайсия.

   2. Кайсията е позната още от древността. Произходът й е незнаен – съгласно някои теории родината й е Китай, съгласно други – Индия, а съгласно трети – Армения. В поддръжка на теорията за Армения е фактът, че гърците назовават кайсията „ арменска ябълка “. Научното й название   Prunus armeniaca пък безусловно значи „ арменска слива “.

  3. На някои места садят кайсиеви дръвчета, с цел да предпазят терена от запустяване.

  4. Освен на дървета, кайсиите порастват и на шубраци.

   5. Най-големият производител на кайсии в света е Турция.

   6. Един малък вид кайсии, наименуван „ хунза “, пораства даже на  4000 метра надморска височина в Тибет.

   7. В някои европейски градове има празник на кайсията. В България подобен празник се организира в Тутракан, където всяка година през юни празнуват кайсията с ревю на разнообразни сортове и с състезания за най-хубав кайсиев плод, най-хубава кайсиева ракия, най-вкусен кайсиев сладкиш и сладко от кайсии. Избират се и принц и принцеса на празника.

   8. Дълго време кайсиите са се считали за афродизиак.

Кайсиите имат извънредно висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С, витамин К и витамин Е, както и микроелементи като калий, меден манган, магнезий и фосфор. Те са богати на диетични фибри, заради което са изключително потребни за гладкото действие на червата, а също и за здравето на сърцето.

Кайсиевите ядки имат мощен и горчив усет, заради което са известни в кулинарията като кайсиеви бадеми или горчиви бадеми. Използват се за подготвяне на марципан, кайсиеви конфитюри и някои типове бисквити. Може да поръсите с тях и свежата салата, или да ги консумирате независимо. Но не трябва да прекалявате с количеството, защото с изключение на многочислените потребни субстанции кайсиевите ядки съдържат и рисковия гликозид амигдалин. Добре е да знаете, че смъртоносната доза амигдалин е 1 грам и се съдържа в към 100 г ядки.

От кайсиевите ядки се подготвя кайсиево масло, необятно употребявано в козметиката. То подхранва, омекотява и тонизира кожата. Освен на кожата, това масло придава кадифена мекост и на косата, като предотвратява накъсването на връхчета и косопад. 

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР