1 на 60 деца в цял свят е с разстройство

...
1 на 60 деца в цял свят е с разстройство
Коментари Харесай

Родители на деца с аутизъм настояват за помощ от НЗОК

1 на 60 деца в целия свят е с разстройство от аутистичния набор. Ежегодно в България броят им нараства с 10%, като огромна част от тях остават без диагноза и без лекуване. Причината – диагностиката и лечението са прекомерно скъпи за родителите им, а Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ не ги покрива.

Виолета Пашова споделя пред „ NOVA “, че синът й, който е на 9 години, посещава детски терапевт. По думите й 1 час коства 35 лв., а НЗОК не поема нищо. За да има най-малък резултат, детето би трябвало да посещава 2 часа психолог и 2 часа логопед най-малко седмично, прецизира тя.

„ Отделно няма центрове, където да вървят. Пътуват доста хора отдалеко, както и ние от 30 км – това също е финансово усложнение за родителите. Единият от тях не може да работи, тъй като би трябвало да е непрекъснато с детето и мъчно се устоя “, разяснява Пашова.

Друга майка твърди, че това излиза на родителите до към 700 лв. на месец.

„ Срещаме компликации. Един от нас би трябвало да е непрекъснато с него. Ходим в учебно заведение, в което имаме провиснал ресурсен преподавател, само че с него се занимават 3 образователни часа на седмица, което е незадоволително съгласно мен “, показа още една майка.

Същевременно доктор Николай Попов изясни, че здравната каса плащала 1 обзор с детски психиатър, само че не покривала лечебни действия, които всъщност са немедицински – психотерапията или езико-говорна рехабилитация.

„ Това са действия, които в целия свят са финансиране, когато са с доказателствен генезис и от хора, които са сертифицирани да правят сходен вид терапия “, добави доктор Попов.

На въпрос за какво, откакто всички до 18-годишна възраст имат право на гратис лекуване, родителите им би трябвало да заплащат, медикът отвърна: „ Причината е, че това не е написано в Националния рамков контракт. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР