1. Един от най-сложните езици за изучаване е баският –

...
1. Един от най-сложните езици за изучаване е баският –
Коментари Харесай

Кой е най-сложният език в света?

1. Един от най-сложните езици за проучване е баският – той е толкоз комплициран, че по време на Втората международна война е бил употребен като код.

2. Да броиш до три на нивхски език (разпространен в северната част на о. Сахалин) не е лесна задача. Нивхските числителни звучат друго според от това какво се брои: ски, лодки или сушена риба. В езика има общо 26 метода за преброяване.

3. За да се научи квалифицирано да превежда текстове на санскрит или да написа на него, човек би трябвало да го учи в продължение на минимум 12 години.

4. За абазинския език, публикуван в Карачаево-Черкезия, споделят, че в случай че не го знаеш от дребен, да го научиш в зрелост е съвсем невероятно. И всичко това поради извънредно сложна фонетика.

5. В табасаранския език (един от формалните езици на Дагестан) има 48 падежни форми на съществителните.

8. Най-пълният речник на китайския език съдържа повече от 87 000 писмени знаци, всеки от които отбелязва дадена сричка. Най-сложен се явява архаичният писмен знак „ приказлив “, състоящ се от 64 черти, а от употребяваните в днешно време комплициран е йероглифът нан, който съдържа 36 черти и значи „ запушен нос “.

9. Няма език, в който да няма гласната „ а “ – това е най-разпространеният тон. Най-рядък е чешкият тон „ ржд “. На чешките деца по никакъв начин не им е елементарно – те научават „ ржд “ финален.

10. Най-дългото редуциране на корпоративна компания принадлежи на компания, която се занимава с финансови покупко-продажби в Западна Малайзия – «SKOMKHPHKJCDPWB». Да се изговори е комплицирано и неловко. Затова абревиатурата има своя абревиатура  – SKOMK. 

11. Най-древната писмен знак е буквата „ О “. Тя се появила за пръв път във финикийската писменост към 1300 година прочие н. е. и до през днешния ден не се е изменила. Днес буквата „ О “ влиза в състава на 65 писмености по целия свят.

12. Една от аргументите за умирането на езиците е неравномерното систематизиране на броя на техните носители. Например, 80% от популацията знае единствено 80 езика. А 3500 езици се знаят от 0.2% от жителите на Земята.

13. За да се запази един език, са нужни 100 хиляди души, които да го приказват. В момента има към 400 езика, които се считат за застрашени от изгубване.

14. Колкото по-кратка е думата, толкоз по-голяма е вероятността да бъде извоювана борбата. До подобен извод стигнали учени-лингвисти от Съединени американски щати, анализирайки опита от бойните дейности в Икинава по време на Втората международна война. Според тях, американците побеждавали по-често японците, тъй като заповедите на британски се предавали по-бързо, в сравнение с японски. Учените сметнали, че на британски език репликите за разкриване на огън съдържат приблизително 5,5 признака, а в японския – 11.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР