1. България в момента е най-старата държава в Европа и

...
1. България в момента е най-старата държава в Европа и
Коментари Харесай

Всеки Българин трябва да се гордее от тези 20 факта!

1. България сега е най-старата страна в Европа и не е променяла своето име откогато е основана.

2. Българите са избавили Европа от ислямизация. През 716 година под командването на хан Тервел българите са влезнали в решаваща борба пред портите на Константинопол в помощ на византийците против мюсюлманската опасност, те нападнали арабите и избили доста от тях. Арабски хроникьори описват, че арабите се страхували повече от българите, в сравнение с от византийците. Западните летописци назовават хан Тервел “Спасителят на Европа”.

3. Сражението сред войските на България и Византия през 917 година край река Ахелой е едно от най-големите в историята на Средновековна Европа. Общо над 115 000 воини вземат участие в него.

4. Българите са първите, които признават кирилицата за публична след нейното основаване през IX век.

5. С присъединението на България към Европейски Съюз на 01.01.2007 година кирилицата стана третата публична писменост в Европейски Съюз. България е и втората страна след Гърция, която не употребява латинската писменост.

6. Българската войска няма нито едно изгубено бойно знаме.

7. Първата въздушна бомба във военната история е създадена от българските военно-въздушни сили и е употребена на 16.10.1912 година от Радул Милков и Продан Таракчиев. Някои я смятат и за втората, защото година преди този момент италианците реализират бомбардировка над турците, само че не е потвърдено дали дейностите им се характеризират като подобен боен акт.

8. Симеон Петров пръв в света приземява аероплан със спрял мотор (1912 г.).

9. Българката Райна Касабова е първата жена в света, която взе участие във въздушен пердах, състоял се на 30.10.1912 година

10. През Балканската война полковник Владимир Серафимов се изправя със своя 5000 полк против 4 пъти по-голяма турска войска и макар заповедта от София да отстъпи, той побеждава.

11. През Първата международна война българската войска се състои от 800 000 бойци, което я трансформира в най-голямата войска на глава от популацията в света.

12. Легендарният български герой Дан Колов има над 1500 победи в кариерата си.

13. Най-силният мъж в света за XIXв. е българин и се споделя Никола Петров.

14. Първият електронен ръчен часовник в света е изобретен от българина Петър Петров.

15. Първото военно летище в света е край Мустафа паша (днес Свиленград) откъдето е работило I-во аеропланно поделение по време на Балканската война.

16. Христо Проданов е първият българин, покорил Еверест.

17. Четири планински върха в Пакистан носят български имена с помощта на Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов.

18. Българинът Стамен Григоров е изобретател на имунизацията против туберкулоза.

19. През Априлското въстание четата, окупирала се в Дряновския манастир, наброяваща едвам 200 души, съумява да удържи хилядна турска войска в продължение на близо 10 дни. Сред предводителите й били Бачо Киро, поп Харитон и Петър Пармаков.

20. Вестник “Дейли телеграф” дефинира Пловдив за петия най-стар град на света, който и през днешния ден съществува, написа highviewart.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР