• Как автономното шофиране ще промени света на мобилността? Експертното проучване

...
•	Как автономното шофиране ще промени света на мобилността? Експертното проучване
Коментари Харесай

Митове свързани с автономното шофиране

• Как самостоятелното шофиране ще промени света на подвижността? Експертното изследване "SocAIty " на самодейността &Audi дава информация.
• Някои легенди, свързани с тази технология, са необятно публикувани. Какво се крие зад тях?
• Инициативата на &Audi цели да сътвори бистрота и по този метод да насърчи позитивното приемане на технологията.

Ще станe ли скоро самостоятелното шофиране действителност? И по какъв начин би трябвало да се промени отношението на хората, с цел да се подсигурява, че самостоятелното шофиране ще бъде необятно признато? Проучването на &Audi "SocAIty ", направено благодарение на известни специалисти, преглежда тези въпроси, наред с други. Проучването осветлява някои от необятно публикуваните легенди по тематиката. Кое е правилно? И какво не е?

Мит № 1:
Самоуправляващите се коли ще бъдат като естествените коли, единствено че без водачи.
Аеродинамиката е основен фактор, когато става въпрос за пробега на електрическите автомобили, заради което е значим детайл от дизайна. Начинът, по който наподобяват колите и другите автоматизирани транспортни средства, няма да се промени коренно в това отношение. Това, което е ясно обаче, е, че в бъдеще дизайнът ще се концентрира върху интериора. Комфортът на пасажерите ще бъде приоритет, заради което в някои случаи седалките към този момент няма да са наложително обърнати по посока на придвижването. Тази независимост на интериорния дизайн ще предложи на пътуващите необятен набор от благоприятни условия за персонализирани прекарвания: връзка или отмора, работа или усамотение. Пространството за пасажерите ще бъде оптимално увеличено, като всичко, което към този момент е излишно - педалите, скоростният лост и кормилото - ще може краткотрайно да се прибира.
___________________________________

"Дигитализацията ни разрешава да създадем подвижността още по-безопасна, по-персонална и най-много по-интелигентна. Целта е нашите коли да се интегрират безпроблемно в всекидневието на нашите клиенти. По този метод сътворяваме същинска добавена стойност - като им връщаме времето за значимите за тях неща. "
Оливер Хофман, член на борда на шефовете на Audi за техническо развиване
___________________________________

Мит № 2:
След като софтуерът бъде създаден и разполагаем, самостоятелните коли ще могат да се движат на всички места.
Пускането на самоуправляващи се коли на пътя ще изисква изцяло благонадежден и всестранно безвреден програмен продукт освен за автомобила, само че и за цялата околна среда. Това ще промени последователно метода, по който наподобяват нашите градове: За тази цел инфраструктурата би трябвало да бъде разширена, тъй че да включва интелигентни светофари и пътни датчици. Градовете ще станат по-дигитални, осигурявайки подобаваща екосистема за все по-голям брой автоматизирани коли. Това ще направи градовете по-безопасни и по-спокойни, където в идеалния случай придвижването ще може да протича без спирания и тапи.
___________________________________

"В случая не става въпрос за гражданска война, а по-скоро за еволюция. Стъпка по стъпка в посока, която към този момент става ясна. "
Ерик Хилгендорф, специалист "SocAIty "
___________________________________

Мит № 3:
Самоуправляващите се коли ще създадат шофирането по-малко занимателно.
Този мит е явен източник на безпокойствие за феновете на коли: да бъдат обречени на ролята на въздържан пасажер. Някои се опасяват, че автомобилът им ще им попречи да пътуват из страната и да се любуват на удоволствието да усещат крайници си върху педала и ръцете си върху кормилото. Но противоположното е правилно: самоуправляващите се коли няма да сложат завършек на заниманието, което изпитваме зад кормилото. Нито един производител няма да попречи на клиентите си да ръководят личните си коли, в случай че те желаят да го вършат. И в бъдеще притежателите на коли ще имат опция да избират дали да ръководят автомобила сами, или да предадат ръководството на автомобила по време на неприятни обстановки, като да вземем за пример придвижване на автомагистралата в режим "stop & go ".
___________________________________

"Трябва да придвижваме хора, само че не и коли. "
Торстен Голевски, специалист "SocAIty "
___________________________________

Мит № 4:
Самоуправляващите се коли са удобна опция за хакерите.
Не е правилно. Самоуправляващите се коли няма да бъдат по-уязвими от ръководените коли. При все това въздействието на хакерска офанзива върху системите, свързани с сигурността на самоуправляващ се автомобил, може да бъде по-сериозно. Поради тази причина производителите непрестанно създават ограничения за отбрана против хакерски атаки и усъвършенстват защитните механизми, както вътре в автомобила, по този начин и отвън него в задната част. Тъй като колите стават все по-свързани в мрежа със заобикалящата ги среда, напъните, нужни за обезпечаване на надеждна и постоянно настояща киберсигурност, също се усилват. В същото време автоматизираните транспортни средства ще покачат сигурността по пътищата - в допълнение към по-добрата успеваемост и по-големия комфорт, което е от изгода за обществото като цяло.
___________________________________

"Индустрията към този момент в действителност се отнася съществено към този въпрос, само че за нея е значимо да включи сигурността от началната фаза на планиране през целия развой и във всички аспекти на активността. "
Сам Абуелсамид, специалист "SocAIty "
___________________________________

Мит № 5:
Самоуправляващите се коли ще изискват по-малко места за паркиране.
Самоуправляващите се коли няма да изискват по-малко места за паркиране. Но те ще употребяват доста по-ефективно пространството. Освен това численноста на колите в метрополните райониЩе станат ли скоро самоуправляващите се коли действителност? И по какъв начин би трябвало да се промени отношението на хората, с цел да се подсигурява, че самостоятелното шофиране ще бъде необятно признато? Проучването на &Audi "SocAIty ", направено благодарение на известни специалисти, преглежда тези въпроси, наред с други. То също по този начин коментира някои от необятно публикуваните легенди, свързани с тематиката. Кое е правилно? И какво не е?

Мит № 6:
Технологията към този момент е създадена, само че към момента липсват закони за самостоятелното шофиране.
Вярно е, че софтуерното развиване в страни като Съединени американски щати или Китай наподобява напредва по-бързо, в сравнение с в Германия и Европа. Вярно е обаче също по този начин, че немските законодатели доста рано сътвориха правна рамка, която слага сигурността преди всичко при създаването и въвеждането на технологията за независимо шофиране. В това отношение Германия даже се смята за пионер по интернационалните стандарти. Още от 2017 година на системите за самостоятелно ръководство е позволено при избрани условия да поемат дейности, които преди този момент са били извънредно отговорност на хората (SAE Level 3). През юни 2021 година беше основана правна рамка, която разрешава на самостоятелните транспортни средства, от равнище 4 нагоре, да се движат постоянно в публичния трафик, въпреки и единствено в избрани зони (например совалки от А до В и рейсове "people mover " по избрани маршрути). Този закон е първа стъпка към по-всеобхватно контролиране, по което сега се работи интензивно. Така че законодателните органи, не пречат на развиването, те просто следват законово открития принцип, че сигурността е преди всичко.
___________________________________

"Германските законодатели са водещи в международен мащаб, когато става въпрос за контролиране на функционалностите на автоматизираното шофиране, като по този метод основават първична правна рамка за производителите да развиват тези технологии. "
Ута Клавитер, началник на отдел "Правни услуги ", Audi AG
___________________________________

Мит № 7:
В рискови случаи самостоятелните коли ще би трябвало да вземат решения на живот и гибел.
По отношение на самостоятелното шофиране, решаващият фактор от днешна позиция е: не самият автомобил взема решенията, а хората, които програмират автомобила. Автомобилът може да отразява единствено това, което софтуерът дефинира. И всички предходни проучвания демонстрират: Автомобилите са доста по-малко податливи на човешки неточности от хората - да вземем за пример заради имунитета им против отмалялост даже по време на дълги пътувания.

Много хора се тормозят от въпроса дали една машина може да направи верния избор в рискова обстановка. Автономното шофиране не е първият случай, в който поражда този въпрос. Всъщност той е предмет на разискване в етиката от десетилетия, както демонстрира "Дилемата сд влака " или „ Стрелочника “. Този умствен опит ни кара да си представим обстановка, в която човек би могъл да отклони трен в друг коловоз, където се намират по-малко хора в сравнение с коловоза, през който е трябвало да мине в началото и по този начин ще аргументи по-малко вреди. Би ли било това незаконно действие? Трябва ли лицето да не работи въобще? Или пък индивидът е разсъждавал вярно и е работил по този начин, че да аргументи допустимо най-малка щета?

С самостоятелното шофиране тази полемика се възражда: Но в изследването специалистите споделят, че централната точка на дебата е, че самоуправляващият се автомобил не би взел лично решение в рискова обстановка изследването, а вместо това единствено отразява софтуерните избори, с които са го снабдили основателите му. Той може и ще одобри единствено етичните решения и полезности на хората, които го проектират - и ще ги ползва без лична интерпретация.
_____________________________

"Трябва да преминем от обстановката на по-теоретична алтернатива към разглеждане на действителните проблеми, които засягат фирмите, като да вземем за пример въпросите за отговорността и оценката на риска. "
Кристоф Лютге, специалист "SocAIty "
___________________________________

Мит № 8:
Като технология самоуправляващите се коли ще бъдат толкоз скъпи, че малко хора ще могат да си ги разрешат.
Разработването на самостоятелни коли е начинание, изискващо огромни вложения. В кратковременен и средносрочен проект това, несъмнено, се отразява на цената на продукта. Но в дълготраен проект - т.е. когато те са подготвени за серийно произвеждане и разноските за разработка са надлежно амортизирани - цените още веднъж ще паднат. Освен това плануваното повишение на пътната сигурност ще понижи доста вредите, които претърпява самоуправляващият се автомобил. Това от своя страна евентуално ще докара до в допълнение понижаване на разноските за ремонт и застраховка. Друг значим фактор е предстоящата смяна в потреблението на подвижността: В метрополисите някои самостоятелни транспортни средства ще принадлежат на снабдители на услуги за подвижност, а не на частни лица. Или пък те ще бъдат споделяни от голям брой хора посредством концепции за шерване. Това усилва успеваемостта на потребление и ще има позитивно влияние върху разноските.
___________________________________

"Мисля, че в бъдеще ще има повече благоприятни условия за избор. То ще бъде по-разчупено, в сравнение с е през днешния ден. И явно има по-голямо многообразие от налични типове превоз, които като че ли занапред излизат на напред във времето. "
Пийт Бигелоу, специалист "SocAIty "
___________________________________

Деветнадесет известни специалисти от целия свят способстваха за основаването през 2021 година на изследването на &Audi, озаглавено "SocAIty - Автономното шофиране по пътя към общественото приемане ", което обгръща тематики като право, нравственос и данни. Кликнете тук, с цел да изтеглите изследването от 76 страници.

*Източник: www.audi.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР