Звукови вълни могат да извеждат от строя твърдите дискове и

...
Звукови вълни могат да извеждат от строя твърдите дискове и
Коментари Харесай

Твърди дискове могат да бъдат извеждани от строя чрез звук



Звукови талази могат да извеждат от строя твърдите дискове и данните, записвани на тях. Международна група инженери от американския Мичигански щатски университет и китайския Джъдзянски университет демонстрираха образно по какъв начин акустична интерференция (наслагване на вълните) провокира неточности при работата на механиката на устройствата с следващо нарушение и на софтуера.

Също по този начин, при несъмнено звуково влияние, дисковете престават да дават отговор на поръчки от операционната система.

Прочетете още: Смартфон може да краде чертежи, „ слушайки “ работата на 3D принтер

В проучването се приказва, че “злоумишленици могат без профилирано съоръжение да предизвикат пораждане на непрекъснати неточности, употребявайки вградените в преносим компютър представители или други източници на звук”.

Причините за това събитие са доста и са свързани както с физичните особености на материалите, по този начин и с особеностите на операционните системи.

Експериментите демонстрират, че звуковите талази в диапазона на чуване могат да провокират съмнения в механиките на четящите глави отвън допустимите лимити. Ултразвуковите талази могат да провокират лъжливи сработвания на вибродатчиците, предопределени да защищават от повреди четящите глави.

Показано бе по какъв начин хард диск стартира да работи с спирания при влияние на звукова вълна с периодичност 5 kHz (прието е да се смята, че диапазонът на чуване на хората е сред 20 Hz и 20 kHz) и налягане от 5 dB. Ефектът се усилва с увеличение на амплитудата на вълните и при 117 dB устройството към този момент не може да записва информация.

31 kHz и звуково налягане от 125 dB пък провокират сработване на вибродатчиците, което кара контролера на диска автоматизирано да “паркира” четящите глави. През това време устройството не може да чете и записва данни.

Разработчиците на дискове не са отчитали опцията от толкоз интензивни въздействия, само че въпреки всичко са налице способи за увеличението на тяхната сигурност. Може да вземем за пример да бъдат доработени контролерите на дисковете, тъй че те да не реагират в избрани честотни диапазони. Също по този начин дисковете могат да оборудвани с спомагателни датчици за засичане на звукови офанзиви. Не на последно място специфични устройства могат да смекчават външните въздействия. Все отново звуковите талази са синусоиди, чиито резултати може да бъдат планувани.

За по-подробни пояснения, вижте видеото:

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР