Звездица /Stellaria media/ представлява едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото

...
Звездица /Stellaria media/ представлява едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото
Коментари Харесай

Звездица

Звездица /Stellaria media/ съставлява едногодишно или двугодишно тревисто растение. Стъблото е дълго 10-40 см, полегнало или приповдигащо се, мощно разклонено. Цветовете на звездицата са 6-8 мм в диаметър. Билката цъфти през всички месеци на годината.

Звездицата е позната още под наименованията врабчови чревца, птича трева, мишакиня и междинна звездица.

Обикновено звездицата се среща в обитаеми места, край пътища и дворове, край огради, като бурен в нивите. Расте в цялата страна до 1500 метра надморска височина.

За някои хора звездицата е била бурен, а за други – скъп зарзават и лекарство при разнообразни проблеми. През първи век гръцкият доктор Диоскоридес написа, че звездицата може да се употребява с царевично брашно за инфектиране на очите, а сокът от билката оказва помощ при болки в ушите. В предишното давали звездица като тоник на недохранените деца.

Състав на звездица

Звездицата съдържа каротин, сапонини, витамини С и Е. В състава ѝ влизат още кумарини, флавоноиди, слузни субстанции, мастни киселини, минерали, тритерпенови сапонини. Много от съставките с билката към момента са с непостоянен химичен темперамент.

Събиране и предпазване на звездица

Събира се надземната част на звездица, която се бере по време на цъфтежа – април-септември месец. Правилно изсушената билка може да се съхранява до две години. Звездицата може да се закупи и от аптеки или профилирани билкови магазини.

Ползи от звездица

Звездицата се употребява за лечение на рани и евакуиране на циреи. Билката работи болкоуспокоително и противовъзпалително. Широко се употребява за лекуване на хемороиди, ревматизъм, подагра, кръвоизливи.

 Билка Звездица

В Китай звездицата се употребява като охлаждаща билка при трескави положения, за прекъсване на мощно менструално течение и кървене от носа.

Поради положителните си диуретични свойства се предлага при някои бъбречни проблеми, само че се предлага нараснало внимание при използването в тези случаи.

Билката има регенеративно деяние при пострадване целостта на лигавиците и кожата. Звездицата е добър източник на витамин С и други хранителни субстанции. Звездицата облекчава запушването на носа, кашлица и настинка. Освен всичко друго билката е диуретик и леко слабително средство.

Народна медицина със звездица

2 с.л. звездица се запарват с 500 мл вряща вода и се оставят да врят към 5 минути. Получената запарка се прецежда и се пие по 100 мл, 3 пъти на ден преди хранене. Тази отвара може да се употребява и външно – за промивки при цистит, рани, подагра и разнообразни възпаления.

Отварите от прясната билка се употребяват като изчистващ тоник, който оказва помощ при отмалялост и уязвимост. Тинктурите от звездица се прибавят към лечебни средства за ревматизъм.

Лапа, направена от прясното растение, се постанова върху циреи, циреи и мъчителни стави. Сок от прясна звездица се употребява външно или вътрешно за лекуване на кожни проблеми.

Вреди от звездица

Въпреки че звездицата може да се употребява при някои бъбречни проблеми, тя би трябвало да се ползва извънредно деликатно, тъй като може да провокира противоположен резултат. Поради тази причина използването ѝ би трябвало да е съгласувана с доктор.

Препоръчаната доза не трябва да се надвишава, тъй като високите дози могат да окажат отрицателни резултати освен върху бъбреците, само че и да доведат до проблеми със сърцето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР