Звезда на пленера е Маргарита Момчилова от Куртово Конаре. Нейните

...
Звезда на пленера е Маргарита Момчилова от Куртово Конаре. Нейните
Коментари Харесай

Измайсториха Свети Георги от царевична шума

Звезда на пленера е Маргарита Момчилова от Куртово Конаре. Нейните икони от шума бяха показани на папа Франциск. Сега тя предлага неповторими пантофи, които масажират ходилата

Икона на Богородица и свети Георги от царевична шума събра погледите на първия пленер за работа с този материал на Улицата на занаятите на празниците на Стария град. Тя бе открита с родопски песни и гайди. На нея тази година ще забележим 50 български майстори, както и седем украинки, които работят главно с цветна вълна. Акцентът обаче е пленерът до Лапидариума, където няколко наши майсторки демонстрират какво може да се прави от царевична шума. „ Това е съвсем мъртъв поминък - опитваме да покажем какъв брой доста неща предлага ”, напомни ръководителят на камарата на занаятчиите Тони Симидчиева.

Впечатляваща композиция от царевична шума и керамика сподели Кина Хицова от Севлиево. Тя е приключила учебното заведение в Троян и през цялата година показва занаята си по фестивали. Кина е една от звездите на тридневния Празник на тиквата, който стартира в Севлиево в средата на октомври. „ Габровци ни викат Тиквенбург и ние обърнахме тази засегнатост в огромен фестивал. Бяхме в Словакия и се похвалихме, че сме столицата на тиквите. Това не е доста за похвала, предизвести ни екскурзоводът. Защо пък да не се хвалим ”, смее се Кина Хицова.

Другата звезда на пленера е Маргарита Момчилова от Куртово Конаре. Нейните икони от шума бяха показани на папа Франциск и към този момент са били окачвани в катедралата във Франкфурт. „ Пантофите от шума са доста здравословни - обуват се на босо и масажират петите ”, сподели майсторката. Всички дами, които работят този на ниска цена материал, се оплакват, че откогато са основани новите кооперации, едвам намират материал за занаята си. „ Налага се да вървим от двор на двор и да се молим. На някои места желаят пари за царевичната шума ”, оплака се Снежана Златарска от Горна Оряховица. Тя е една от дребното майсторки, които боядисват шума с багра за яйца или вълна. Получава се дълготраен и мек пастелен цвят.

Голямата оригиналност към работата с царевична шума са тиймбилдингите, които доста компании вършат за чиновниците си. Така хората, които прекарват по през целия ден зад бюро, разпускат. За това ново събитие описа Пенко Николова от Габрово. „ На Етъра цяла година вършим тиймбилдинги и работилници за деца. Покрай тях идват и майстори от Румъния и Украйна ”, споделя тя.

Днес в 11 часа на Лапидариума ще стартира безвъзмезден уъркшоп за деца. На него 7-те майсторки на царевична шума ще покажат многообразие от красиви предмети.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР