Зукърбърг държи 54% от акциите с право на глас. Това

...
Зукърбърг държи 54% от акциите с право на глас. Това
Коментари Харесай

Все повече акционери са недоволни от големите разходи на Meta

Зукърбърг държи 54% от акциите с право на глас. Това води до неодобрение от страна на вложителите, които не са съгласни с големите разноски за метавселената. Компанията ще похарчи двойно повече пари през 2023 година в сравнение с през 2021 година
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг е един от най-влиятелните хора в днешния свят. Американецът е притежател на компанията майка Meta, като има малко над 13% от всички акции, само че за сметка на това разполага с над 54% от книжата с право на глас. Тази обстановка води до състояние, в което действителният надзор върху бъдещето на софтуерната империя е единствено в неговите ръце, което от своя страна постоянно води до инвеститорско неодобрение.

Последният подобен случай се разиграва сега. Миналата седмица Meta разгласи финансовия си доклад за третото тримесечие на годината, като основен детайл беше потвърждението на желанията за вложение в метавселената, макар че досега начинанието води единствено загуби.
Реклама
Акциите на Meta се сринаха с 25% в четвъртък, откакто компанията разкри, че загубите от Reality Labs, нейното поделение, което построява метавселената, ще набъбнат " доста " през 2023 година Те доближиха 9.4 милиарда $ през първите девет месеца на тази година. Инвеститорите също бяха стреснати от сериозен скок в финансовите разноски, като Meta съобщи, че ще похарчи до 39 милиарда $ през идната година, което е двойно повече от равнището от 2021 година

" Ако някоя друга компания беше направила това, щяхте да видите вложители деятели да пишат писма, да оферират различни шефове, да изискват смяна ", сподели Джим Тиърни, основен капиталов шеф за растежа в Съединени американски щати в AllianceBernstein, акционер в Meta. " Мисля, че Марк чу кристално ясно какво желаят вложителите. Той взе своето решение ", прибавя Тиърни пред Financial Times.

Всичко това в композиция с невъзможността за повлияване върху решенията на Зукърбърг води до съществено напрежение. " Изглежда, че има възприятие на отчаяние измежду вложителите от възходящите разноски на компанията ", сподели пред британското издание човек, осведомен с полемиките. " Зукърбърг беше ням към капиталовата общественост, удвоявайки всичко ", добави Дейвид Олдер, началник на акциите в мениджъра на активи Carmignac. " Времевата линия за метавселената е доста разтегната. Не мисля, че ще разберете дали това е верният ход след пет или 10 години ", добави той.

Разочарованието на акционерите от персоналния надзор на Зукърбърг върху компанията се усилва през последните години, откакто Meta се озова в центъра на повтарящи се несъгласия по отношение на дезинформация и дискретност. Към това би трябвало да се прибавят и големите разноски в посока метавселената, които компанията прави от няколко години насам.
Реклама
Предложение на акционерите за унищожаване на акциите с право на суперглас получи 28% от гласовете на годишното заседание на акционерите на Meta по-рано тази година. Това е повече от 17-те % поддръжка за сходно предложение, получено през 2014 година И този път обаче предлагането не беше признато и контролът остана извънредно в ръцете на създателя на Фейсбук.

По закон шефовете на Meta носят отговорност да съставляват всички акционери, даже в случай че изпълнителният шеф управлява кой е определен в борда, разяснява пред Fiancnial Times Стив Даймънд, специалист по корпоративно ръководство в юридическия факултет на университета в Санта Клара. Съдът може да се намеси от името на акционерите, в случай че се откри, че бордът е взел участие в " хабене " на ресурсите на компанията, макар че това е " доста висок стандарт, който би трябвало да бъде изпълнен " и съвсем в никакъв случай не е бил поддържан, добави той.

" Изумен съм от това какъв брой доста към този момент са похарчили [за метавселената] и нямат какво да покажат за това ", сподели Даймънд. " Ако това беше някой различен основен изпълнителен шеф, който имаше единствено 1%, той евентуално щеше да си отиде ", добави той.

Липсата на каквито и да било публични пътища за смяна на посоката на компанията принуди бъдещите акционери деятели да възприемат по-сдържан метод, когато става въпрос за Meta. В отворено писмо до шефовете на компанията малко преди последния финансов доклад предходната седмица Брад Герстнър от Altimeter Capital прибягна до хвалебствие, с цел да се опита да притегли вниманието на изпълнителния шеф. Той похвали бизнеса на Meta, преди да призове компанията да редуцира най-малко 20% от личния състав си, да понижи финансовите си разноски с минимум 5 милиарда $ и да ограничи годишните си разноски за метавселената до 5 млрд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР