Зрелищни кадри показват, че Владимир Путин е загубил още един

...
Зрелищни кадри показват, че Владимир Путин е загубил още един
Коментари Харесай

Украйна: Унищожен е един от най-модерните руски военни кораби

Зрелищни фрагменти демонстрират, че Владимир Путин е изгубил още един боен транспортен съд - този път един от най-модерните - при следващия ракетен удар на украинските сили през миналия уикенд. 

Огромни детонации поразиха " Асколд " - корвета от клас " Каракурт ", наименуван още  " Черната вдовица " - в корабостроителницата в анексирания Крим в събота вечер. 

Кадри от охранителни камери демонстрират три обособени ракетни удара по корабостроителницата.



Смята се, че ударите са нанесени от SCALP-EG - френската версия на англо-френския Storm Shadow, който през последните месеци неведнъж беше употребен от украинските сили за заличаване на основни съветски цели.

" Асколд " и други кораби от клас корвети са проектирани да носят крилати ракети " Калибър " - същия тип ракети, които Москва употребява неведнъж против украински цели, откогато стартира войната в Украйна през февруари 2022 година

Загубата на " Асколд " ще се окаже изключително неприятна за съветския флот, защото корветата " Черната вдовица " е напълно нова и даже не е влезнала в дейна употреба. Тя към момента беше в развой на създаване, когато съветският президент Владимир Путин посети Керч и корабостроителницата през юли 2020 година

Корабът няма да може да застъпи " на бойно дежурство в близко бъдеще ", съобщи Наталия Хуменюк, представител на Южното оперативно командване на Украйна.

" Ударът беше мощен ".

Тази седмица съветското министерство на защитата призна за украинския удар, като съобщи, че Украйна е изстреляла към 15 ракети, " най-малко две " от които са поразили транспортен съд и корабостроителницата в Керч.

По-късно генерал-лейтенант Николай Олешчук, пълководец на украинските военновъздушни сили, удостовери, че Киев е употребявал френските крилати ракети с огромен обхват SCALP при офанзивата.

След " Москва " последва различен транспортен съд - пошегува се Олешчук, визирайки флагмана на съветския Черноморски флот, потънал от украински ракети на 14 април 2022 година

" Асколд " към момента даже не е взел участие в корабоплаване или пердах - той преминаваше през някои финални теста, с цел да може след това да се бие против нашата страна ", съобщи представителят на украинските Военновъздушни сили Юрий Игнат.

" Асколд " е боен транспортен съд по план 22800 Karakurt , един от трите, които се строят в окупираната от Русия корабостроителница в Керч.

Другите два са " Амур " и " Циклон " и също като " Асколд " трябваше да влязат в употреба тази година.   

Смята се, че " Амур " и " Циклон " не са потърпевши при украинския удар. 

Загубата на " Асколд " е следващ удар след този на 22 септември, когато ракетен обстрел унищожи щаба на Черноморския флот на Владимир Путин в Севастопол.

Девет дни преди тази офанзива украински ракети поразиха и струващата 250 млн. паунда (над 500 млн. лева.) ударна подводница клас " Кило " " Ростов на Дон " и огромния десантен транспортен съд " Минск " в корабостроителницата в Севастопол, припомня 

Кримският полуостров, който Русия нелегално анексира от Украйна, е честа цел, откогато Путин подреди пълномащабно навлизане в Украйна, напомня Daily Mail.

Крим служи като основен център за съветските войски и съоръжение, а също по този начин е и щаб на  Черноморския флот. 

Назначеният от Кремъл началник на окупираната от Русия част от украинската Запорожка област съобщи в понеделник, че Русия е почнала построяването на железопътна линия, която ще минава от Ростов на Дон в Южна Русия до Крим, в опит да усъвършенства свързаността. 

Русия построи мост, който свързва континенталната ѝ част с полуострова, откакто анексира Крим през 2014 г. 

По време на войната мостът е бил обиден от детонации най-малко два пъти, в това число през юли, когато починаха двама души.

Евгений Балицки, назначеният от Русия губернатор на Запорожие, съобщи, че новата влакова линия е проектирана по този начин, че да минава около Мариупол и Бердянск, които са окупирани от Русия градове на Азовско море, и да подсигурява, че влаковете са предпазени от украински обстрел.

Руската държавна осведомителна организация " Риа Новости " цитира Балицки, който споделя, че железопътната линия ще " реши казуса на военните ", както и ще даде на Русия маршрут за транспортиране на зърно от Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР