Зрелищен спектакъл даде старт на тазгодишното издание на най-големия маскараден

...
Зрелищен спектакъл даде старт на тазгодишното издание на най-големия маскараден
Коментари Харесай

Със зрелищен спектакъл запалиха огъня на Сурва в Перник, започва дългоочаквания маскараден фестивал

Зрелищен театър даде старт на тазгодишното издание на най-големия маскараден фестивал в Европа. Феерия от тон и светлина придвижи гостите на формалното разкриване на XXX Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ 2024.
Председателят на националното заседание Росен Желязков, кметът на община Перник Станислав Владимиров и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел възпламениха огъня на Сурва, който ще гори в трите фестивални дни, с цел да събира дребни и огромни към хубостта на традицията.
„ Дойде най-пернишкото време. Времето на нашата Сурва “, сподели кметът на община Перник Станислав Владимиров, който откри фестивала. „ Следващите дни тридесетото юбилейно издание ще преплете мит с действителност, предишното с бъдещето, ще преплете традициите ни и всеки един от вас ще усети магията на Сурва “, сподели още Владимиров. Той съобщи, че всеки, който е пристигнал на фестивала е усетил тази сила и постоянно ще носи духа на Сурва.

„ В идващите дни ще видите страховити маски, зад които се крият хора с големи сърца, за които традицията е метод на живот. Мъжете и дамите, които придвижват посредством своите деца духа и силата на традицията. Нека изгоним злото и да повикаме положителното. Прекарайте незабравими мигове в Перник, доведете приятелите си през идната година. Нека Сурва да пребъде “, приключи Станислав Владимиров.
„ Този прелестен фестивал надминава границите на родината, границата на фолклорните детайли, границата на времето, на пространството, който носи вековните легенди, митове, култове, само че най-много благосъстоянието на българския фолклор и притегля хиляди посетители.

Сигурен съм, че оттук насетне ние ще имаме претенцията да го превърнем в най-големия международен фестивал. Нека дружно да работим за това, дано да скачаме за това “, сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той добави, че Перник е гостолюбив град и това се вижда със всяка нова фестивална година. „ Този празник притегля от ден на ден другари на вашия град и от ден на ден посетители и наличието на National Geographic го потвърждава “, сподели още Желязков.

Президентът на ФЕГК Ларс Алгел си спомни първото си идване в Перник преди съвсем 20 години. „ През 2004 година Перник се състоя конвенцията на ФЕКГ и разяснява, че оттогава фестивалът се е развил извънредно доста. През 2024 година, 20 години по-късно Перник още веднъж ще бъде хазаин на конвенцията на ФЕКГ “, разгласи президентът на организацията. „ Сурва ни е по-нужна от всеки път, с цел да свързва хората от разнообразни култури “, сподели още Ларс Алгел.
Старт на спектакъла дадоха отбор „ Чинари “, 100 танцьори от Националното учебно заведение по танцови изкуства, над 80 сурвакари от групата на гр. „ Батановци “, трио „ Булгарина “ и група „ Етнотикс “, които приковаха вниманието на публиката към сцената. С огнено шоу „ Палячи “ и черният кон на клуб по конен спорт „ Катран “ възпламениха по извънредно атрактивен метод огънят на Сурва на централния градски площад. Спектакълът продължи с осъществявания на DIA, Мирослав Петков – DJ Mascota и D-Trax, преплитащи българския фолклор с модерната музика. Ефектен бе и завършекът на вечерта. Зрителите с притихнал мирис следиха грандиозно пиротехническо шоу, което съчета тон, светлина и пироефекти.
Официалното разкриване бе излъчено, посредством живото лъчение във Фейсбук страницата и YouTube канал а на фестивала, Канал Струма и интерактивната телевизия на VIPNET - Pernik. По този метод хиляди фенове от всички точки на света съпреживяха магията на Сурва.
Водещи на блестящата церемонията бяха звездите от дребния екран Ники Кънчев и Елизабет Методиева.
Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " се провежда от Община Перник и фондация " Култура Перник ", с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР