Зная, че е трудно да се освободи от един десетилетен

...
Зная, че е трудно да се освободи от един десетилетен
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България

Зная, че е мъчно да се освободи от един десетилетен напън за един месец, само че не смятате ли, че реализмът е належащо качество в политиката? Предупреждението не е закана, отлагането не е възбрана.
Това сподели проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. 
Публикуваме съществени послания от диалога с известния български академик и посланик.
Българската позиция е монолитна - и в държавното управление, и в Народното събрание. Тя е подкрепена от всички парламентарни партии, както и от президента. Не съм осведомен да има и извънпарламентарна партия, която да е срещу общата българска позиция.
Ще се опитам да отговоря като историк и жител: За България са неприемливи научно неубедителните тълкувания на предишното, с които образоват и възпитават в антибългарски позиции, както и изказванието за " македонско малцинство " в България, което не е съществувало и не може да съществува, както и обструкциите против развиването на двустранните връзки, които пречат на осъществяването на Договора за другарство и добросъседство.
Страхувам се, че на ѝ дефицита точна преценка както за българската позиция, по този начин и за нейните лични благоприятни условия. Зная, че е мъчно да се освободите от един десетилетен напън за един месец, само че не смятате ли, че реализмът е належащо качество в политиката? 
Този речник е неправдив против страната, която първа призна независимостта на днешна РСМ, която ѝ оказа помощ в най-трудните моменти и върна политически изцяло пренебрегнатите Западни Балкани и по-специално вашата страна в дневния ред на Европа. Настояването за превъзмогване на позициите, които са резултат от неправилния прочит на предишното, които са ориентирани против другарството и добросъседството, не е негативно отношение от страна на България.

Тук няма нищо ново и ненадейно в българската позиция. Проблемът е в това, че съвсем 30 година и за жалост, изключително през последните три години наподобява, че българските условия не стигнаха до Скопие. Мисля си, че при вас към момента не е осъществен сериозен сериозен разбор за личното ви югославско минало.

Съвременната политическа позиция е построена върху позициите на българската просвета, в която македонският въпрос заема значимо място още от XIX век. Политическите решения нормално не се вземат непринудено и под напън на страстите, без значение от това, че историята ни дава и противоположни образци. Според мен когато загубите доверието и търпението, повече не се вършат сметки, споделя специалистът.
Вече 75 година в Скопие се построява систематична негативна и неистинска картина за България като враждебна и непрекъсната опасност - нещо доста добре познато още от времето когато днешната страна се наричаше Стара Сърбия или Вардарска Бановина. Поради ескалацията на това напрежение в продължение на десетилетия бяха прекратени даже фамилните връзки сред доста фамилии живеещите и в двете страни.
Тази политика не бе изоставена и след оповестяването на самостоятелна Македония, а нейното овакантяване след подписването на Договора за другарство бе единствено декларативно. 3.5 година след неговото сключване, заради отношението на вашата страна към този контракт, той има тип все едно е някакъв фиктивен политически акт, вместо да съставлява солидна основа за създаване на нов тип междудържавни връзки. Имам възприятието, че за политиците в Скопие в този Договор е важен единствено чл.2, който неправилно тълкувате т.е. България е длъжна абсолютно да поддържа РСМ в нейната евроинтеграция, вместо да чака помощ за осъществяването на нужните критерии за участие. България правеше това нещо с години, от другата страна чуваме единствено приказки и празни обещания, показва проф. Димитров.
Ако някой счита, че е задоволително единствено подписването на Договора без неговото използване, с цел да получи билет за влизане в Европейски Съюз, той е в огромна илюзия.
Ситуацията е извънредно неприятна и за двете страни, тъй като и двете имат интерес от европейска интеграция на РСМ. Но същинският проблем не е какво ще загуби България, а какво ще загуби РСМ, в случай че замрази връзките със своя натурален другар в района. Не забравяйте, че в България българите с корени от Македония, в случай че не са повече, то те не са ни по-малко от хората във вашата страна, които се дефинират като македонци.

Компромисите са сполучлив инструмент в политиката, само че в науката те са невъзможни, тъй като това ще значи неуважение на научните стандарти. 
След 10 работни срещи, ние към момента не сме завършили работа с учебниците за главните учебни заведения за Средновековието. Комисията не се занимава с научно- изследователска работа. Тя има за задача да уточни неприемливото тълкувание на предишното, което рефлектира в учебниците, с цел да се отстрани това, което е неправилно и възпитава в неприятно отношение към другата страна. Комисията би трябвало да работи за доближаване, в духа на Договора за другарство, вместо да циментира разликите и да се трансформира в бранител на идеологически моделираните легенди от предишното.
България не желае и не чака хората в РСМ, които се усещат като македонци, да се " върнат " както вие казвате, към своите български корени, тъй като тези корени не са се отделили от тях, даже те да не са осъзнали това нещо или пък не го признават. Много постоянно в тази комплицирана и доста пъти спорна система за идентичностите, националната еднаквост е последният пласт.
 Мария Габриел: Не виждам причина България да трансформира позицията си за Северна Македония Мария Габриел: Не виждам причина България да трансформира позицията си за Северна Македония
Не виждам към този миг причина България да трансформира позицията си за Северна Македония. Това сподели еврокомисарят по нововъведенията, научнит...
Създаването на еднаквост е персонално интимно измерение и политическите ограничавания и насилственото национално моделиране от втората половина на 40-те години на предишния век не би трябвало да се връщат. Мантрата, че някой желае да върне " колелото на историята ", е много занимателна. Колелото е метафора за необратимост, само че в този случай, не е значимо колелото, а историята.

Тезата на Коминтерна за съществуването на " македонска нация ", като обособена от българската, е партийна инструкция, която не се основава на научно развиване и действителността. Но това, несъмнено, не е нужно на огромния водач и " академик " Сталин. 

Исторически несериозно е да се твърди, че до края на Първата международна война се образува македонска нация.
 New Europe: Няма македонски език като подобен New Europe: Няма македонски език като подобен
Надеждата за присъединение към Евросъюза е това, което поддържа жива дребната балканска страна Република Северна Македония. Ако надежд...
Забележително е, че след Берлинския конгрес, след въстанията и войните, бежанските потоци от Македония са ориентирани към България. Всички водещи културни, просветителни и революционни фигури и техните потомци я одобряват като татковина, за да се включат интензивно в публичния живот. Защо ще вършат сходно нещо, в случай че България е неприятелска мощ и тяхната активност е противна на българските национални ползи?
След Първата международна война популацията във Вардарска Македония бе оповестено за сръбско и всеки опит за отбрана на българската еднаквост бе наказвано доста строго.
Приема се, че образуването на македонската нация минава през етапи, за чиито открития преди 1944 година, ще ви е необходим изкючително мощен исторически " телескоп ".
Да, районното име Македония бе близко и задоволително за хората, само че тогава стартира образуването на нацията, в характерни условия при лимитирана държавност и цялостен надзор. Съвремената македонска нация е реалност, който разбирам и почитам, само че в това време би трябвало да се знае и разбере спореният политически трагичен път до днешната реалност, отбелязва още проф. Димитров.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР