Знаете ли какво обединява повечето успешни инвеститори на нашето време?

...
Знаете ли какво обединява повечето успешни инвеститори на нашето време?
Коментари Харесай

5 урока за инвестирането, които научих от ментора на Уорън Бъфет

Знаете ли какво сплотява множеството сполучливи вложители на нашето време? Всички те са имали ментори, от които са се учили. Един от най-великите Уорън Бъфет не прави изключение. Неговият наставник се споделя Бенджамин Греъм и е създател на една от най-известните книги за финанси – „ Интелигентният вложител “. В тази публикация ще ви споделя най-важните 5 урока за вложението, които научих от книгата и нейния основател.

1. „ Инвестирането е просто, само че не е елементарно “

Това предписание го прочетох за първи път в един материал за Уорън Бъфет и малко по-късно разбрах, че е на неговия наставник. Разбра се, първоначално не му обърнах изключително внимание, тъй като се бях фокусирал да чета за комплицирани капиталови тактики, да диря неповторими планове, за които малко хора бяха чували и обещаваха доста висока рентабилност. Мислех, че вложението е обвързвано с избор на най-хубавия актив на пазара и когато го направя, съм си приключил работата. Нищо сходно. Инвестирането не е еднократно деяние, а развой и най-трудното не е да започнеш, а да имаш дисциплината и куража да следваш своята тактика ден след ден, даже когато пазарът е против теб. Да изберем добра акция, да вземем за пример, е относително просто и не се изисква от нас да сме финансови гении, с цел да го създадем. Да решим какво да вършим, когато нейната цена нарасне с 50% или падне с 30% е умеене, което се построява с опита, а освен с насъбраните познания „ на хартия “.

2. „ Инвестирането не е да победиш останалите в тяхната игра. То е да контролираш себе си в личната си игра “

В книгата си „ Интелигентния вложител “ Бенджамин Греъм показва, че има два типа вложители: предприемчиви и внимателни. Първите поемат повече опасности, с цел да усилят бързо благосъстоянието си, а вторите желаят да защитят това, което са основали непременно. Важното е да знаем кой от двата вида сме ние във връзка с риска и дали желаеме по-активни вложения (и респективно по-високи доходи) или ще разчитаме на по-пасивни с сдържан риск и по-скромна рентабилност.

Това, което аз разбрах от над 15 години капиталов опит е, че няма потребност да се съпоставям с отселите участници на пазара, тъй като всеки от тях е друг, с разнообразни умеене и податливост към риска. Аз се концентрирам върху проучване на моите мощни и слаби страни и това ми носи резултати, които ме удовлетворяват.

3. „ Успешното вложение е обвързвано с ръководство на риска, а не избягването му “

Нашият живот е обвързван с безчет опасности. Все още не сме се научили да предвиждаме на 100% какво ще ни се случи и има доста сфери, в които случайността играе значима роля. В вложението също има известна доза риск, само че това е обвързвано в най-голяма степен с подготовката на вложителя и познаването на активите, в които влага парите си, и по-малко със самите вложения.

Нека си представим, че вложението е един безконечен път и ние караме нашия автомобил по него. На всеки 100 километра има за премия известна сума пари. Останалите участници в придвижването също са в тази игра. Какво ще се получи? Едни водачи ще са по-неопитни и ще се движат по-бавно, други ще рискуват повече и ще събират повече награди. Също по този начин, колите на всички ще са разнообразни – едните ще са по-бързи, други по-бавни. Ще има и „ тарикати “, които ще се опитат да мамят и да завоюват преимущество, както и хора, които ще ни оферират да се качим в тяхната кола и да взимаме част от облагата.

Успешната тактика в тази измислена игра (както и в инвестирането) е да покачваме финансовата си просветеност, непрестанно да учим нови неща, за знаем къде си влагаме парите и по този начин ще се научим да се движим по-бързо. С времето ще стартираме да разграничаваме и рисковите обстановки по пътя и да ги заобикаляме, доколкото можем. Да стоим на едно място и да не вършим нищо (т.е. да търсим 100% сигурност) е също толкоз рисково, колкото и да се движим с умерена скорост.

4. „ Основният проблем на всеки вложител и най-големият му зложелател е самият той “

Стана на въпрос за страстите и в действителност те са най-големият ни зложелател по пътя към финансовия триумф. Знам, че не е елементарно да се разделим с инвестиция, която сме анализирали дълго време и към този момент я одобряваме като наше дете. В тази обстановка е съвсем невероятно да се отдръпнем малко и да погледнем нещата от горната страна и в тяхната целокупност, а освен на база на това, което усещаме сега.

Аз към момента не мога са съм на 100% справедлив, когато става въпрос за активи, в които съм вложил доста пари, време и старания, само че самодисциплината ми се усъвършенства с годините. Това, че съм бизнесмен доста ми оказа помощ, тъй като одобрявам вложенията си като хора от екипа, с които би трябвало да се разделим за общото ни положително. Те ще са по-полезни и по-щастливи другаде.

5. „ Инвестирайте единствено в акции, които бихте купили, даже да не знаехте днешната им цена “

Това се оказа един от правилата, които образуваха моето мислене и държание на финансовите пазари. Да влагам парите си в стойностни планове е моят метод на вложение. Много пъти съм си казвал, че акциите на дадена компания няма по какъв начин да нарастват още и са стигнали върха си (всичките ми разбори и мненията на експерти посочваха това), само че тогава те не престават да усилват цената си още, и още, и по този начин още няколко години подред.

Случвала ми се е и противоположната обстановка – да закупувам акции единствено, тъй като са „ евтини “ и е невероятно да паднат още и трендът ще се обърне скоро. Познайте какво? Цените им не престават да падат и се образува дъно след дъно. Накрая си споделям, че към този момент е доближат абсолютния най-малко и закупувам още акции, само че неверно решение на управлението или промени в пазарните условия ме опровергават още веднъж. Крайният резултат е загуба на пари и много научени уроци.

Това бяха най-важните 5 урока, които научих от ментора на Уорън Бъфет – Бенджамин Греъм и неговата книга „ Интелигентния вложител “. Въпреки че е първото издание е от далечната 1949 година, доста от нещата във финансовия свят не са се трансформирали и към момента са доста скъпи. Препоръчвам горещо това четиво за всички, които желаят да влагат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР