Знаете ли, че гнайсът е най-старата скала, появила се на

...
Знаете ли, че гнайсът е най-старата скала, появила се на
Коментари Харесай

Гнайс – камъкът с най-дълга история на планетата ни

Знаете ли, че гнайсът е най-старата канара, появила се на планетата ни?

За да сме оптимално потребни ще ви разкажем малко повече за този древен камък. За да сме още по-конкретни, дано ви представим историята на, който се среща по поречието на реката Акаста. Последната се намира на остров в северните територии на Канада.

На каква възраст е гнайсът

Възрастта, на която е скалата гнайс се дефинира, благодарение на радиометрични измервания. По данни от тях е известно, че той е на съвсем 4,03 млд. години. Сама по себе си цифрата е много комплицирана за схващане. По право планетата ни Земя е с половин милиард години по-стара от самия камък-скала. Така гнайсът от поречието на река Акаста е най-старият кварц, който се е запазил на непрекъснато менящата се земна повърхнина.

Как е оцелявал камъкът през годините

За да оцелее камъкът подложен на силата на ерозия и тектонични плочи, които непрекъснато го износвали се желало голяма еволюция. Претопяван, преработван и неведнъж възстановяван, това може да се назовава същинско достижение.

Откъде идва името гнайс

Древната канара е кръстена на река Акаста, намираща се на изток от езеро Голямата мечка. Последното е намерено за първи път в 80-те години от предишния век. Местоположението му е на 300 км от Йелоунайф и до него се доближава, единствено, посредством хидроплан.

Как е произтекъл камъкът

Съставен от минерали фелдшпат и кварц, гнайсът на Акаста се формирал, посредством Хадей. Това е най-ранният геоложки Еон за историята на планетата ни. В резултат на състава си геолозите одобряват, че е формиран от трансформацията на гранит, изложен на неизмеримо налягане и топлинно облъчване.

Точната година за появяването на гранита не е известна, само че за съществуването му в тези антични времена, свидетелстват континенталната кора и водата на повърхността на земята.

Епохата на Гнайса от Акаста

Нека да надникнем зад кулисите и да разберем методите за установяване на възрастта му:

Най-старата канара в света е построена от циркониеви кристали, ситуирани в минералната конструкция на камъка. Те задържат уран в състава си и по този начин може да извършват ролята на пазители на времето. Те мерят разпадането на уран в олово. Това, какъв брой дълготраен е уранът се равнява на 4,27 милиарда години.

Австралийския народен университет създава детектор за пресмятане чувствителността, с висока степен на разпад. Така се прави премерване в съотношението атоми уран и атоми олово.

И до през днешния ден, обаче макар многото калкулации и изследвания, направени досега, остава мистерия, по какъв начин гнайсът Акаста е съществувал още, когато Земята е била с гореща маса материали. Учените назовават ​​този интервал Хейди. Смята се, че през него Земята е била парещ течен пъкъл.

Как става известен по света

Най-старите минирани скали открити в България са гнайсовите. По конструкция гнайсът е метаморфна фолирана канара. Тя се е образувала вследствие на голям брой фактори. Сред формиращите я са висока температура, високо налягане, химични реакции протичащи в пластовете на земната повърхнина.

Днес се знае, че залежи на камък гнайс има към град Ивайловград. Скалите, от които се изкопава са ситуирани на огромна дълбочина. За добива и качеството им свидетелстват далечната история; процесите на природата по нейното проектиране; образуването й в зората на земната кора и потвърденото качество. За последното се съди по безбройно многото планове, в които през днешния ден камъкът гнайс се употребява в строителството.

В наши дни материалът от скали гнайс от Ивайловград е доста скъп и мощен. Той е натурален материал, с помощта на високото наличие на гранит. Характеристиките му го вършат толкоз известен и издирван освен у нас, само че и в чужбина.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР