Знаеше се, че изпращането на екипажи на Марс е опасно

...
Знаеше се, че изпращането на екипажи на Марс е опасно
Коментари Харесай

Все още не могат да защитят от радиация астронавтите при полет до Марс

Знаеше се, че изпращането на екипажи на Марс е рисково поради радиацията, която ще ги посрещне там. Сега ново изследване демонстрира, че галактическата радиация в действителност ще ги облъчи с ужасяващи дози. Това обаче дава опция на учените да открият тъкмо какъв брой от основаната сребърно – оловна подплата е нужна с цел да бъдат астронавтите подготвени за това пътешестване.

През 2016 година европейската и съветската галактически организации стартираха плана ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), орбитална сонда, предопределена да следи атмосферата на Марс. TGO също събира данни за радиацията по време на пътуването си от Земята до Марс. Това разреши да се знае и какъв брой радиация ще срещнат астронавтите по пътя.

Изчисленията на откривателите бяха показани по време на Европейския конгрес по планетарни науки. Според тях, 12-месечно пътешестване до Марс би изложило астронавтите на 600 mSv радиация. Това е еквивалентът на към 600 рентгенови фотоси на гръдния панер.

Горното се равнява на 60% от ограничаването на дозата радиация за целия живот на астронавтите, т.е. оптималните количества радиация, която могат да устоят, без значително да усилят риска от рак, увреждане на централната нервна система и други пагубни здравословни проблеми.

Трябва да се каже обаче, че изчисленията направени въз основата на плана TGO даже не регистрират радиационната експозиция, която един астронавт ще преживее по време на престоя си на Марс или в орбита към Червената планета, а единствено радиацията, която ще получи по време на пътуването.

Явно ще би трябвало да се работи още доста с цел да се открият ефикасни защитни средства от рисковата радиация. Но познанието  на това, тъкмо какво ще се изправи против астронавтите при полета до Марс, е значима стъпка към това този полет да се реализира.

Публикувано във futurism.com

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР