Знаем или поне сме чували колко са полезни фибрите. Знаем

...
Знаем или поне сме чували колко са полезни фибрите. Знаем
Коментари Харесай

Теория и практика на разтворимите фибри

Знаем или най-малко сме чували какъв брой са потребни фибрите. Знаем също по този начин, че е най-добре да одобряваме фибри от качествени плодове и зеленчуци. Но в случай че това не е допустимо, има способи те да се набяват в допълнение под формата на хранителни добавки.

Един подобен тип добавка беше показан неотдавна от – компания, която се занимава с създаването и производството във Франция на разтворими влакнини от най-високо качество.

Формата, която оферират, е семпла и комфортна – водоразтворими прахчета. Добавени към храната или напитката, те по никакъв метод не трансформират усета или аромата им, тъй като самият артикул няма цвят, усет и аромат. Не съдържа глутен, имат доста висока стомашна търпимост, не предизвикват стомашен дискомфорт, нискокалорични са и са подобаващи за диабетици.

Въведените по този метод точни количества фибри благоприятстват здравето на стомашно-чревния тракт, имат пребиотичен резултат, усъвършенстват функционалността на сърдечно-съдовата система, играят превентивна роля във връзка с диабета, управляват ситостта и по този начин въздействат върху тежестта.

В света на главните групи хранителни субстанции фибрите играят една от най-важните функции. Наричат се още влакнини или баластни субстанции и съставляват комплицирани въглехидрати. Те не се усвояват или по-точно се усвояват отчасти от организма (протича въпреки всичко някаква бактериална ферментация в чревния тракт, при която обаче се образуват доста значими мастни киселини, някои с функционалности на пребиотици), само че главната им роля не е да бъдат усвоени, а да свързват непотребната вода, да забавят всмукването на глюкозата, холестерола и триглицеридите в кръвта и да изнасят от организма отрови. Това закъснение е нужно и за поддържането на постоянни равнища на инсулина в кръвта.



Така че, консумирайки задоволително фибри, понижаваме и редица здравословни опасности – запек, нараснало кръвно налягане, диабет, затлъстяване и други

Има и непредвидени изгоди – заради свойството им да усилват размера си засищат и са нискокалорични, ето за какво са точният съдружник във всевъзможни стратегии за намаляване. Не всички фибри обаче са идентични (и, несъмнено, не всички са идеални), те са голяма група, само че общо се разделят на два типа - разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри са " хубавият " тип фибри - тези, които образуват гел в организма (напр. пектин), а неразтворимите (напр. целулоза) не се разтварят във вода и в несъразмерни количества могат да доведат да вземем за пример до раздразнена лигавица на стомаха, отичане и така нататък Фибри се съдържат в друго количество във всички плодове и зеленчуци ( не съществуват в животинските артикули, тъй като морфологично фибрите са стените на растителните клетки). Лишаването на плодовете и зеленчуците от техните фибри (например изстискани на сок) е неправилно. В една чаша ябълков сок има нула грама фибри и в случай че не сте със характерни проблеми, по-добре е плодовете и зеленчуците да се ядат, не да се пият. 

Естествено поражда и въпросът " какъв брой " фибри са нужни на един възрастен човек. На това има съответен отговор. Световната здравна организация и Европейския орган по сигурност на храните поучават дневния банкет на влакнини да е сред 25 и 30 грама .  Най-здравословните диети, да вземем за пример средиземноморският метод на хранене, доставят 22 г въглехидрати. В Източна Европа хората одобряват под 16 г фибри дневно. Представено малко по-нагледно, в случай че се храним по отношение на средиземноморския метод, нужното месечно количество влакнини, които би трябвало да прибавим се равнява на 120 ябълки, 150 купи салати и 7 кг пълнозърнест самун ( със съответното качество). Като прибавим и обстоятелството, че хората всеобщо се мръщят на " зеленища " изводът е явен – не одобряваме задоволително фибри.

Разтворимите фибри на могат освен да компенсират дефицита на потребни влакнини в организма ви, само че и да ви улеснят с приема - едно пакетче от тях, разтворено в чаша чай или сок да вземем за пример, без аромат и усет. Наздраве!

С поддръжката на Belfibra

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР