Значителен спад на безработицата в Кипър след пандемията и повишаване

...
Значителен спад на безработицата в Кипър след пандемията и повишаване
Коментари Харесай

Кипър отчита значителен спад на безработицата

Значителен спад на безработицата в Кипър след пандемията и повишение на кредитния рейтинг на страната са част от почналото икономическо възобновяване след 18 сложни месеца, уточни финансовият министър Константинос Петридис.

Кипър отбелязва най-големия годишен спад на безработицата измежду страните членки на Европейски Съюз, съобщи финансовият министър Константинос Петридис. През юли тя е била 5,2% по отношение на 7,9% за същия месец предходната година и това е най-ниската ѝ стойност от юни 2009 година

Данните показват триумфа на държавната политика за справяне с икономическата рецесия след пандемията, акцентира Петридис.

В същото време предприятия и изключително хотели се оплакват от дефицит на работна ръка. Причината е, че хиляди европейски жители, в това число българи, които работеха в Кипър, се върнаха в страните си поради несигурността за работните им места и приходи, провокирана от Covid рестриктивните мерки за бизнеса през предходната и тази година.

Проблемът ще бъде обсъждан от министерството на труда и обществените сътрудници на среща този месец.

Правителството ще продължи да поддържа икономическата интензивност, тъй че след пандемията още веднъж ще бъдат реализирани позитивни темпове на напредък и претовареност, съобщи още финансовият министър. Така той разяснява повишението в петък на кредитния рейтинг на Кипър от „ постоянен “ до „ позитивен “ от интернационалната кредитна организация „ Стандард енд Пуърс ” (Standard & Poor`s).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР