Значителен ръст на корпоративните несъстоятелности в Германия през 2023 г.

...
Значителен ръст на корпоративните несъстоятелности в Германия през 2023 г.
Коментари Харесай

Секторите в Германия, в които най-много фирми са в несъстоятелност

Значителен растеж на корпоративните несъстоятелности в Германия през 2023 година спрямо миналата 2022 година регистрира немският статистически институт регистрира. Ръстът е от 22,1%. Въпреки този скок, общият брой на неплатежоспособните компании възлиза на 17 814 броя и е по-нисък от регистрирания през 2019 година (18 749 дружества). Това се споделя в отчет на Кофас.

Най-сериозно е ситуацията в бранша на строителството. Това е и бранш който, регистрира най-голямо равнище на несъстоятелност в Германия - 3080 компании или 17,3%. Другият " сакат " бранш е търговията на едро/дребно (2810 компании или 15,8%). 

По отношение на % на несъстоятелност, превозът и логистиката има най-голям % от 106,5 случая на 10 000 компании, което е двойно повече от междинното за страната от 52,5.

Други браншове с висока степен на неплатежоспособност са бизнес услугите (84,9 случая на 10 000 компании), строителството (79,9), хотелиерството (72,3) и производството (63,5).

Според данните несъстоятелността през втората половина на 2023 година се приближава или надвишава равнището от 2019 година, което демонстрира устойчива възходяща наклонност. Ранните прогнози допускат, че тя ще се резервира и през 2024 година, въз основа на към този момент стартирани предварителни общоприети производства по неплатежоспособност.
 Упадъкът на строителството в Германия стартира да задушава бранша на парцелите
Упадъкът на строителството в Германия стартира да задушава бранша на парцелите

Това се случва откакто години наред секторът на парцелите в страната и в Европа процъфтява

В индустриалния бранш автомобилостроенето отбелязва 38% нарастване на неплатежоспособността, следвано от химическото произвеждане и селското стопанство/хранителната промишленост, и двете с растеж от 31%.

Обратна наклонност се вижда в енергийния бранш, който е от сериозно значение за производството - неплатежоспособността е намаляла с 30%.

През 2023 година корпоративните несъстоятелности съставляват забележителен риск, защото общите искове възлизат на 26,6 милиарда евро, което е нарастване от 85% по отношение на 2022 година и съвсем подхожда на равнищата от 2019 година

Статистиката за 2024 година демонстрира нарастване от 22% по отношение на миналата година на общоприетите заявки за производства по неплатежоспособност, в това число корпоративни случаи и такива на независимо заети лица.

Прогнозите на специалистите по кредитно обезпечаване от Кофас сочат идно нарастване на неплатежоспособността на фона на икономическата застоялост на Германия след връщането към равнищата отпреди пандемията през първото тримесечие на 2022 година

Високите разноски за труд и финансиране, дружно с намаляващите маржове, могат да доведат до несъстоятелност, в случай че не бъдат обезщетени от потребителското търсене. По-затегнатите финансови условия към този момент оказват въздействие върху бизнеса, като 20% от интервюираните компании понижават вложенията си с 41% в границите на година и половина, съгласно изследване на института ifo от декември 2023 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР