Злоупотреба с лекарства, предназначени за онкоболни. Ширеща се от години

...
Злоупотреба с лекарства, предназначени за онкоболни. Ширеща се от години
Коментари Харесай

Оставени да умрат. Метастазите на корупцията в македонската онкология

Злоупотреба с медикаменти, предопределени за онкоболни. Ширеща се от години корупция в бранша. Смърт на пациенти. Под публичен напън управляващите в Северна Македония се заеха със случая " Онкология ". Как се стигна до там?

След като през декември 2022 година Филиз Ндочи от Скопие е диагностицирана с рак, тя бързо би трябвало да реши къде да се лекува.

" Работила съм в системата на опазването на здравето 21 години. И след 21 години в последна сметка нямаш доверие да се лекуваш в личната си страна. Това възприятие беше ужасяващо за мен. "

Ндочи е основна здравна сестра в държавната стоматологична клиника в столицата на Северна Македония. Тя от години чува клюки за корупция и злоупотреби с медикаменти в Университетската клиника по онкология в Скопие - основният държавен център за лекуване на рак.

Затова събира спестяванията си, взема пари назаем от другари и родственици и се подлага на интервенция и лекуване в Турция .

" Болестта не можеше да чака да потвърдя слуховете, по тази причина взех решение да се церя в чужбина ", споделя Ндочи пред македонската работа на Радио Свободна Европа.

Девет месеца по-късно решението ѝ е целесъобразно от новината, че изказванията, че животоспасяващи медикаменти за рак са продавани на черния пазар, най-сетне са привлекли вниманието на полицията.

Непрекъснатите нередности в опазването на здравето от най-малко десетилетие насам подкопават вярата на македонците в държавната им система.
 Онкологичната клиника в Скопие.
Ситуацията обаче ескалира предишния месец, а прокуратурата най-накрая подхваща дейности - четири месеца след разтърсващи отчети за неприятно ръководство и злоупотреби в Клиниката по онкология.

Става дума за серийни обири на скъпи, жизненонеобходими медикаменти за рак за продажба на черния пазар.

Паралелно с следствието, към този момент повече от месец всеки понеделник пред постройката на държавното управление се събират жители, хора с онкологични болести и техни близки.

Те желаят правдивост поради шокиращите изказвания за корупция и злоупотреби в бранша. Скандират " Убийци " и настояват, че раковоболни пациенти са " оставяни да умрат ".
Как се отприщи недоволството
Недоволството им се отприщи след медийни изявления за незаконна мрежа, в която са забъркани медици от онкологичната клиника, а скъпата биологична терапия е препродавана на черния пазар в Косово .

Част от обвиняванията са, че вместо имунна терапия с цитостатици (скъпоструващи медикаменти, употребявани за заличаване на раковите кафези посредством угнетяване на клетъчното делене) онкоболните са получавали физиологичен разтвор.

Терапията е въведена в Северна Македония през 2019 година, като една ампула коства към 3500 евро.

В поредност изявления на изданието " Фокус " се цитират държавни одити на клиниката от март. Те показват нередности при възлагането на публични поръчки и ценообразуването, безпорядък в логистиката и планирането, превишаване на бюджета, немарливост.

Протестиращите упорстват да се оповестят имената на виновните, както и за бързо разрешаване на случая.
Оставени да умрат
Трайче Китановски споделя пред Радио Свободна Европа, че в онкологията царува същински безпорядък – несъответстващо отношение на медицинските сестри, закъснение на медикаменти и лечения, очакване с часове, къси и повърхностни прегледи.
Нужната на майка ми терапия я има, само че я получават единствено тези, които имат доста париТрайче Китановски
Майка му, умряла от рак неотдавна, е била пациент на клиниката.

" Когато сподели на онколога, че има ново образувание, той даже не мръдна от стола си, с цел да види какво е ", сподели той и добави, че различен проблем е неналичието на медикаменти.

" Четири месеца чакахме майка ми да получи лечението. Хора, които чакаха с нас за прегледи или за скенер, ни споделиха, че нужната на майка ми терапия я има, само че я получават единствено тези, които имат доста пари ", сподели Китановски.

Жената не е единственият онкоболен пациент на клиниката, който не успяда да дочака животоспасяващата терапия.

Симона Диванишова споделя, че нейната майка чака 4 месеца за назначение на терапия. През това време положението ѝ се утежнява и умира от рак на гърдата. Диванишова е изпълнена със подозрения и страдание.

" Резултатите ни за това дали майка ми е подобаваща за тази скъпа имунотерапия с цитостатици по този начин и не пристигнаха, а тя умря ", сподели тя. Остава въпросът дали майката е трябвало да получи тази терапия и дали с нея положението ѝ е можело да се усъвършенства.
Лавина от сигнали
Всеки ден от началото на септември пациенти на клиниката и техни родственици изпращат нови сигнали до прокуратурата. " Нямаме съответен брой, тъй като той непрестанно пораства ", сподели пред Радио Свободна Европа онкоболната Анжелика Колева.

Прокуратурата прикани всички, които имат информация за препродажба на онкологични медикаменти, да алармират.

Премиерът Димитър Ковачевски сподели, че " схваща гнева и възмущението на хората ", само че добави, че не би трябвало да се упреква цялата здравна система.
Крайно време е системата да удостовери, че можем да се оправим с тежките форми на корупцияСтево Пендаровски
Президентът Стево Пендаровски изрази вяра, че следствието ще докара до " уместно наказване " за отговорните.

" Крайно време е системата да удостовери, че сме способни да се оправим с тежките форми на проведена престъпност и корупция и да сложим завършек на безнаказаността на съществени нарушавания на законите ", се споделя в изказване на кабинета на президента.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ прикани държавното управление да подаде оставка.
" Бързо, само че не преждевременно " следствие
Разследването ще се води бързо, само че не преждевременно, споделиха от прокуратурата пред службата на Радио Свободна Европа в Северна Македония.

В началото на септември протестиращите ѝ дадоха едноседмичен период, в който да осветли проблема. В началото на октомври казусът е към момента в досъдебно произвеждане. Не са осъществени арести и не са повдигнати обвинявания.

" Не сме обвързани с никакви ултиматуми, единствените периоди за нас са плануваните в Наказателно-процесуалния закон ", споделиха от прокуратурата.

В рамките на следствието беше осъществен обиск в клиниката и в два частни жилища в Скопие, откъдето са конфискувани компютри и документи.

Оттогава прокуратурата повтаря, че по случая се работи интензивно и твърди, че ще има развръзка и възможна наказателна отговорност.

Бивши прокурори обаче споделят, че някои от изнесените в медиите изказвания, като подозренията за обири на цитостатици, са мъчно доказуеми, в случай че причинителят не бъде хванат на място или се намерят достоверни очевидци.

Междувременно бяха определени трима онкоболни, които да се срещат от време на време с следствието. Те са подписали заявления за конфиденциалност.

В Народното събрание беше незабавно образувана анкетна комисия, която се зае да откри дали може да се търси политическа отговорност на държавни чиновници.

Предстои тя да изслуша някогашния министър на опазването на здравето Беким Сали , както и неговия предходник Венко Филипче .
Недоверие в институциите
Протестите против онкологията от ден на ден оредяват. Те започнаха всеобщо пред постройките на държавното управление и прокуратурата, само че на последния имаше едвам петдесетина души.

Хората нямат доверие в институциите, по тази причина и не излизат на митинги, споделиха малцината, събрали се последния път.
 Жена демонстрира фотоси на своя умряла родственик по време на митингите в Скопие на 4 септември 2023 година
Славолюб Манев сподели, че не има вяра, че новосформираната парламентарна комисия ще реши проблема.

" Нищо няма да излезе, нямам доверие на тези приказки ", сподели той пред македонската работа на Радио Свободна Европа.

Случат напомни предходни такива в здравния бранш, останали неразрешени или довели до леки санкции макар публичните апели за търсене на отговорност.

През юни двама болнични шефове получиха условни присъди поради фалшив градеж на модулна болница в Тетово, където при пожар през септември 2021 година починаха 14 души.

През същата година държавният инспектор откри редица противозаконни дейности при възлагането на публични поръчки за държавните лечебни заведения по време на пандемията от COVID-19.

Също през 2021 година следствие на македонската работа на Радио Свободна Европа откри, че съвременно здравно съоръжение за лъчетерапия на стойност милиони долари събира прахуляк в склад от 2013 година насам.

През юли министърът на опазването на здравето Фатмир Меджити беше заставен да признае изострен проблем с набирането на лекарството Trikafta, належащо за лекуването на 130-те пациенти с муковисцидоза, откакто държавното управление се зае с този въпрос под публичен напън.

В същото време заболели от диабет стачкуваха против седеммесечната липса на тест ленти и апарати за премерване на кръвната глюкоза, които им оказват помощ да управляват болестта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР