Златото прегази ново рекордно ниво на съпротива от 2200 долара

...
Златото прегази ново рекордно ниво на съпротива от 2200 долара
Коментари Харесай

Златото надхвърли за първи път 2 200 долара за тройунция

Златото прегази ново рекордно равнище на опозиция от 2200 $ за тройунция откакто Федералният запас удостовери вероятността за три лихвени намаления през тази година. Това допуска, че американските парични стратези не са обезпокоени от последния лек напредък на инфлацията.

Благородният метал се изкачи до 2220.89 $ за тройунция в ранната азиатска търговия на 21 март – растеж от 1.6 %. Той е в напредък от средата на февруари, подкрепян от задълбочаващото се геополитическо напрежение и покупките на централните банки отпред с Китай. Резкият му напредък обаче изненада много анализатори поради неналичието на явен катализатор на придвижването, доколкото главните фактори за него участват от дълго време на световните пазари.

Поскъпването на златото се дължи частично на упованията за по-едра парична политика в Съединените щати, което бе доказано на 20 март след края на постоянното заседание на паричните стратези на Федералния запас. Председателят на институцията Джеръм Пауъл продължава да акцентира, че той и сътрудниците му желаят да видят повече доказателства, че цените слизат надолу, само че добавя, че “все още доста хора имат вяра, че такова удостоверение ще се появи и лихвени редукции ще има ”. Което се възприема от множеството търговци като зелена светлина за връщането им на пазарите на жълтия метал.

На геополитическия фронт рисковете, стимулиращи златото в качеството му на избавителен актив, се задълбочават. Русия продължава да има предимство във войната с Украйна, спорът сред Израел и Хамас в Газа се изостря с цената на десетки хиляди жертви измежду мирното население, а президентските избори в Съединените щати в края на годината будят съществено безпокойствие.

Златните покупки на Китай също държи цените високи. Освен централната банка елементарните хора също купуват монети, кюлчета и златни украшения, с цел да запазят персоналните си положения от проблемите в бранша на недвижимите парцели и от загубите на китайските фондови тържища.

В тази конюнктура, и изключително след уверенията на Федерания запас, че ще следва политика на последователно разхлабване на паричната дисциплинираност, специалистите от сектора правят оценка придвижването на благородния метал до 2300 щ. $ за тройунция като изцяло резонна техническа цел.

В ранното утро на 21 март златото за незабавна доставка се търгуваше за 2204.25  $ за тройунция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР