Златото поскъпна с 2% през седмицата и се изкачи на

...
Златото поскъпна с 2% през седмицата и се изкачи на
Коментари Харесай

Златото атакува 1800 долара за тройунция

Златото нарастна с 2% през седмицата и се изкачи на 16 април до най-високата си за последните седем месеца котировка от 1779.52 щ. $ за тройунция за метала с незабавна доставка. Златните фючърсни договори с доставка през юни пък доближиха 1778.60 $ за тройунция.

По оценка на специалисти от сектора златните цени вървят нагоре най-много тъй като доходността на облигациите понижава, а щатският $ отслабва. Зелените пари поевтиняха към главните си валутни съперници, а възвръщаемостта на базовия американски десетгодишен дълг се намали под основните 1.60 %. 

Скъпоценният метал осъществя облаги макар оповестените мощни данни за Съединени американски щати и макар рекордния стопански напредък на Китай през първото тримесечие.

Мартенските продажби на дребно в Америка са се нараснали с 9.8% - най-вече от март 2020-а насам, като растеж е регистриран и в потреблението в заведенията за хранене и питейните заведения. Новите жилищни градежи са скочили с 19.4% през предишния месец. А подадените молби за обезщетение при безработица през предходната седмица са намалели доста. 

Китай регистрира 18.3% годишен напредък през първото тримесечие - най-мощен откогато през 1992-а стартират да се набират статистически данни по тримесечия. Основни двигатели на подема са износът и възраждането на потреблението откакто хората се върнаха в заведенията за хранене, моловете и магазините. Продажбите на дребно са скочили с 34.2% годишно през март. Други данни обаче сочат закъснение на възхода, като растежът през първото тримесечие се е намалил до 0.6% по отношение на последните три месеца на 2020-а. 

Още един претекст за златния напредък е обещанията на Федералния запас да държи близки до нулата лихвените проценти за по-дълъг интервал от време и даже годишната инфлация да надвиши 2% за няколко седмици и даже месеци. Щедрата парична политика по предписание натиска надолу доходността на държавните облигации и покачва привлекателността на златото. 

Ако скъпоценната суровина успее да изскочи и да се задържи над 1800 щ. $ за тройунция, това ще насърчи вложителите още веднъж да се върнат към нея, настояват анализатори на сектора. 

Среброто нарастна до 26.18 $ за тройунция, постигайки 3.8% седмичен растеж. Паладият добави 5% към пазарната си оценка през седмицата - до 2780.29 $ за тройунция, а платината - 1.1% - до 1206.39 $ за тройунция. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР