Златото, натрупано в търгувани на борсата фондове (ETFs), достигна максималния

...
Златото, натрупано в търгувани на борсата фондове (ETFs), достигна максималния
Коментари Харесай

Ударно търсене на злато и франкове

Златото, насъбрано в търгувани на борсата фондове (ETFs), доближи оптималния си за последните седем години размер. Скокът се дължи на засилващото се разпространяване на китайския ковид и повишеното търсене на избавителни убежища в изискванията на ниски лихвени проценти. Необходими са още единствено няколко тона, с цел да се записва нова рекордна златна наличност в сдруженията, които влагат в благородния метал. Последният напор на инвестиции в тях се случва след четири следващи години на финансов приток и на цени, които са наоколо до най-високите си равнища от 2013-а насам.

Тазгодишният растеж на златните котировки е предизвикан от гърмежа на заболелите от смъртоносния вирус, който заплашва да нанесе вреди на международното стопанство и провокира съмнения на фондовите тържища поради внезапните промени на настройките на вложителите. Броят на доказаните случаи на инфектираните с ковид в Китай надвиши 6 хиляди души, а умрелите от него са 132 към 29 януари. Традиционното леговище от рецесии печели и от поръчките на Федералния запас да задържи лихвите ниски и в същото време да раздуе салдото си, с цел да не допусне дефицит на ликвидност на паричните пазари. В момента действителните щатски лихвени проценти са негативни, което понижава и доводите против вложенията в злато, произлизащи от високите разноски за съхранението му.

Никълъс Фрапел - основен управител в ABC Bullion в Сидни, разяснява, че "дори ситуацията към ковид да се усъвършенства, има задоволително безапелационни аргументи да се чака по-нататъшен приток на средства в злато ". Защото в действие остават другите фактори за подема, измежду които са "дебелеещият " баланс на Федералния запас, ниските действителни лихви и нежеланието за нормализиране на политиката на американската, японската и Европейската централна банка. Подобна е и позицията на Джон Шарма - икономист в Националната банка на Австралия, който показва, че даже китайският вирус да бъде овладян, може да има прочут отлив на капитали от ETFs, само че не и колапс.

Световните златни инвестиции в ETFs се качиха до 2561.2 тона на 28 януари - най-вече от януари 2013-а, по данни, събрани от организация "Блумбърг ". Върховото количество от 2572.8 тона бе регистрирано през декември 2012-а.

Котировките на златото с незабавна доставка се покачиха до 1575.30 щ. $ за една тройунция в следобедната европейска търговия на 29 януари - 3.5% растеж от началото на месеца, след 18% скок през предходната година - най-високата годишна облага от 2010-а насам.

Другото съществено леговище при рецесии - швейцарският франк, също се търси интензивно. Според видни механически анализатори търсенето на швейцарската валута не е било толкоз високо откогато Националната банка на Швейцария се отхвърли да поддържа тавана от 1.20 франка за едно евро в средата на януари 2015-а. Въпреки повишаването на франка, швейцарските централни банкери вземат алегорични ограничения да го овладеят след недоволствата на американците от валутната политика на Берн. А поръчката на ЕЦБ, че няма да стяга паричното предложение, подтиква в допълнение подема на швейцарските пари.

В следобедната търговия на 29 януари котировките бяха 1.0729 франка за едно евро и 0.9755 франка за един щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР