Златните кубета на новата църква в бургаския жилищен комплекс „Меден

...
Златните кубета на новата църква в бургаския жилищен комплекс „Меден
Коментари Харесай

Храмът „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас чака своя уникален иконостас

Златните кубета на новата черква в бургаския жилищен комплекс „ Меден рудник “ се виждат отдалече и радват християните. Но вътре, храмът още не е приключен. Но протоиерей Емелиан Михайлов, ръководител на църковното настоятелство при храм „ Св. Николай “, прави всички богослужения. Само кръщенетата за миналата година са 100 . Той е взел участие в целия развой на построяването на църквата.
„ Все още сме надалеч от изографисването, като сега се измазват стените и тавана ", споделя пред Actualno.сom oтец Емелиан. „ След това ще се направи подовата настилка и отоплението и облицовката на колоните с мрамор. Държа да подчертая, че парите, които отпусна страната, бяха тъкмо за строително-ремонтни работи. Когато завършат, едвам тогава можем да кажем, че започваме с оборудването. “

За тази част от завършването на храма пари към момента няма. Търсят се донори, а община Бургас е дала обещание да помогне .
„ Иконостасът към този момент се създава и е неповторим . Той е поверен на майстори, които са създали иконостасите на църквата в Кръстова гора, в Ловеч и на доста други места. Те са майстори – дърворезбари, единствено с иконостаси се занимават от години. Всичко по него се прави на ръка и от липа. Представлява ажурна дърворезба , а стилът му е от известните български школи “, споделя отец Емелиан.
От 75 години в Бургас не е издиган храм. „ Св. Николай Чудотворец “ се строи от 10 години, а размерите му са внушителни - 500 квадрата , с под земята етаж и крипта, които се обитават на още 500 квадратни метра.

„ За изографисване на църквата още не може да се приказва, само че св. Николай има грижата да докара верните хора и неговият храм да бъде най-хубавият, както извън, по този начин и от вътрешната страна. Засега настоятелството приема планове, както за дарения, по този начин и за иконите. Разговарях през днешния ден с иконографи за стенописите. Досега четири екипа са ми дали предложения, които ще бъдат показани в общината. Ще бъдат направени 12 царски, огромни икони и 48 апостолски, както и икони на мъчениците. За това се търсят донори “, споделя протоирей Емелиан. „ Хората одобряват храма за собствен. За тези 10 години те виждат по какъв начин израства пред тях, като едно дете. Помнят по какъв начин сме почнали - без дограма, с найлони по прозорците. До другия Никулден обаче, всичко би трябвало да е готово “, оптимистично приключва отецът.

Още за църковния комплекс към храма, който е единственият в страната, очаквайте в идващ репортаж на Actualno.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР