Златен актив“ – така експертите определят ПАВЕЦ Чаира“ – най-голямата

...
Златен актив“ – така експертите определят ПАВЕЦ Чаира“ – най-голямата
Коментари Харесай

НЕК се надява ПАВЕЦ „Чаира“ да заработи още догодина

„ Златен актив “ – по този начин специалистите дефинират ПАВЕЦ „ Чаира “ – най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа. Заради повредата обаче най-важната ни водна централа не работи към този момент повече от година, до момента в който ролята ѝ става все по-значима с ускореното развиване на ВЕИ мощностите през последните години.

Надеждите и напъните на Национална електрическа компания (НЕК) са тя да проработи още веднъж още идната година, разяснява пред Economic.bg изпълнителният шеф Мартин Георгиев.

Имаме високи цели и очаквания да успеем по-рано от това, което сподели министър Росен Христов “, разяснява той.

Припомняме, че след визитата на към този момент някогашния енергиен министър през април беше казано, че водната централа ще проработи още веднъж след няколко години.

Но въпреки всичко много експертни екипи, които разглеждаха казуса, споделиха, че повредата е невиждана, колкото и клиширано да звучи. Това изисква характерно самостоятелно решение, няма подготвени решения, които да се приложат “, добави Мартин Георгиев.

Предвид уникалността на решението, не е тъкмо явен и срокът, в който може да се приложи, само че въпреки всичко фирмите, които работят по ремонта, дават оптимистични сигнали.

Цената на ремонта, която по думите на Христов ще е 100 млн. евро, също е единствено планирана, разяснява Георгиев.

Припомняме, че единият елемент на централата дефектира при пуск след ремонт при започване на 2022 година и малко по-късно тя спря да работи изцяло.

Заключенията в анализите на настоящото положение на българските и интернационалните специалисти са посочили „ отмалялост на метала на всички четири хидроагрегата “, а освен на този, който претърпя повреда.

Концепцията е да бъде изработен промеждутъчен ремонт на два от елементите, който да им даде живота и до няколко години да се вкарат в употреба. Паралелно върви и подготовка на огромен ремонт на другите два, които след това да се прикрепят към другите.

Междинният ремонт ще коства сред 8 и 10 милиона лв. на елемент. Цялостният ремонт се чака да коства към 100 милиона евро, или по 25 милиона на елемент. Финансирането няма да бъде от държавния бюджет, а ще се употребяват средства на НЕК и външно финансиране, стана ясно още при визитата на Христов.
ПАВЕЦ „ Чаира “ няма да проработи още веднъж в околните години Разширение
Освен по ремонта, НЕК работи и интензивно за разширението на ПАВЕЦ-а.

Последната година имаше развиване, което не е имало повече от 10 години – за водоползване, вещно право за градеж беше добито от страна на НЕК, бяха окрупнени парцели и така нататък “, сподели още Георгиев.

В момента се прави екооценка на региона и зоните към него. „ Това е оценка, която по принцип би трябвало да се извърши за цяла България, и е в отговорностите на Министерство на околната среда и водите, само че е забавено във времето и има наказателна процедура против България по случая “.

Индивидуално се правят оценки за четири зони, които граничат с Яденица, 55 специалисти от Българска академия на науките работят на терен, с цел да оценят биоразнообразието и характерните му потребности.

Оценката на биоразнообразието и характерните екологични цени тече повече от месец и ще отнеме година и половина, изясни още шефът на НЕК.

Водим паралелни диалози с Европейската комисия за включване на плана в листата с планове от общ интерес, което ще отвори вратите за европейско финансиране “.

Спрямо настоящите цени разширението ще коства към 275 млн. евро. То обаче може реалистично да се случи след 6 – 7 години, добави Георгиев.

С генераторна мощ 864 МW и помпена 788 МW „ Чаира " е най-голямата ПАВЕЦ в Югоизточна Европа. В централата са инсталирани четири едностъпални хидроагрегата по 216 МW – в турбинен и по 197 МW – в помпен режим. Горен изравнител на ПАВЕЦ " Чаира " е бент. „ Белмекен " с потребен размер 141 млн. м3 – който служи като главно водохранилище за централите от енергийната каскада " Белмекен-Сестримо " – а долният изравнител, бент. „ Чаира ", е с потребен размер 4.2 млн. м3.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР