Зимните олимпийски игри официално започнаха, а вълнението преди състезанията прерасна

...
Зимните олимпийски игри официално започнаха, а вълнението преди състезанията прерасна
Коментари Харесай

15 спорта, 15 зимни емоции в Пьонгчанг

Зимните олимпийски игри публично започнаха, а вълнението преди надпреварите прерасна в спортна завист по пистите, шанците, рубежите, улеите и на пързалките. У нас най-голямо неспокойствие сигурно провокират изявите на сноубордистите Радослав Янков и Александра Жекова, както и на биатлонистите ни.

Олимпийските игри в Пьонгчанг обаче ще ни дадат опция да следим и други дисциплини, в които най-хубавите в света ще покажат експедитивност, мощ и да трансфорат 4-годишната си подготовка в медали.

102 старта в 15 спорта ще забележим на 23-ите зимни олимпийски игри. Какви обаче са разпоредбите във всеки от тях?

БИАТЛОН

Спортът съчетава ски тичане и пукотевица с пушка. В Пьонгчанг мъжете и дамите ще имат по 5 старта. Господата ще се състезават на класическата отдалеченост от 20 км (5 обиколки на трасето и 4 стрелби), спринт на 10 км (само с 2 стрелби), гонене на 12,5 км, всеобщ старт на 15 км и щафета 4Х7,5 км. Дамите пък ще си съперничат на класическите 15 км (с 4 стрелби), спринт на 7,5 км, гонене на 10 км, всеобщ старт на 12,5 км и щафета 4Х6 км.

В смесените щафети вземат участие двама мъже и две дами. Всеки пост би трябвало да измине по 7,5 км (мъже) или 6 км (жени).

Всяка неточност в стрелбата пък носи наказателни обиколки от 150 м (в всеобщия старт, спринта, преследването и щафетата) или спомагателни минути към времето (при класическите дистанции).

БОБСЛЕЙ

Атрактивният спорт притегля от ден на ден фенове на адреналина. Спускането по улея с висока скорост е освен зрелищно, само че и рисково. Класирането се дефинира на база на финалното време. В бобслея се състезават мъже (четворки, двойки и монобоб) и дами (монобоб и двойки).

БЪРЗО ПЪРЗАЛЯНЕ С КЪНКИ

Това е един от първите спортове в програмата на зимните олимпийски игри, като участва и в първото издание през 1924 година Стандартната писта е с дължина 400 м. Мъжете и дамите се състезават на идентични дистанции - 10 000, 1000, 1500, 5000, 500 м, всеобщ старт и гонене. Състезателите бягат по двама, всеки в собствен личен кулоар, а съприкосновението с другия кънкьор носи дисквалификация. Излизането отвън обозначената зона е позволено, стига да не пречи на противника. Победител е по-бързият играч.

КЪРЛИНГ

Отборите в забавния спорт с " камък " и " четка " са мъжки, женски и смесени. Гранитният " камък " би трябвало да попадне в центъра на " дома " - концентричните кръгове в края на 44,5-метровата писта. Във всеки тим има по четирима играчи. Обикновено всеки мач се състои от 10 „ енда “ и трае приблизително 2 часа. Всеки състезател има по 2 камъка на енд, като при хвърлянията се редуват участниците от противниковите тимове.

ЕДНОМЕСТНИ ШЕЙНИ

Улеят за бобслей служи като сцена на още един атрактивен спорт. Пързалянето с едноместни шейни се практикува на олимпийски игри в няколко дисциплини - самостоятелно (мъже и жени) и по двойки (мъже и смесени отбори). Побеждава участникът или тимът с най-хубаво време. Скоростта, която развиват състезателите постоянно е в порядъка на 140 км/ч.

СЕВЕРНА КОМБИНАЦИЯ

Летните олимпийски игри си имат петобой и десетобой, а зимните - северна композиция. Този спорт включва две дисциплини - ски скок и ски тичане. Състезателите първо скачат, като на база на резултата им се раздават точки. Оценяването става въз основа на междинния резултат, като всеки метър повече или по-малко прибавя или лишава от 60-те точки. На база на това класиране се дефинира и стартовия ред за бягането. Всяка точка по-малко се трансформира в секунди наказване и надлежно по-късен старт. Победител е първият финиширал след бягането.

СКЕЛЕТОН

За разлика от спускането с шейни, този път състезателите (мъже и жени) се спускат с главата напред в улея за бобслей. Много строги са разпоредбите за тежестта на играч и шейна - най-много 115 кг дружно при мъжете и 92 кг при дамите, а каските са наложителни.

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ

Спускане, великански и супергигантски слалом, слалом и композиция са дисциплините за мъжете и дамите. Спускането е най-бързата дисциплинираност. При нея състезателите минават по пистата по един път. Слаломите се организират в два манша (освен супергигантския), а по трасето има порти. Комбинацията, както подсказва и името ѝ, се организира в също в два манша - втурване и слалом. Победителят е най-бързият по трасето. В дисциплините с 2 манша, класирането се прави по междинен резултат.

СКИ БЯГАНЕ

В 6 дисциплини ще се състезават участниците в ски бягането в Пьонгчанг. При мъжете това са спринт, екипен спринт, 15 км интервален старт, 30 км скиатлон, 50 км всеобщ старт и щафета 4 х 10 км, а при дамите - спринт, екипен спринт, 10 км интервален старт, 15 км скиатлон, 30 км всеобщ старт и щафета 4 х 5 км. При общите стартове (масов старт и скиатлон) има бонусни спринтове, които носят избрани точки, влияещи на крайното класиране.

ФРИЙСТАЙЛ СКИ

Акробатика на ски. Така най-грубо може да се опише атрактивният спорт, който ще следим в Пьонгчанг. На специфични трасета с изкуствени и естествени трудности състезателите ще опитат да създадат най-атрактивното завъртане, най-продължителния скок и най-опасния детайл, с цел да впечатлят съдиите, които дефинират спечелилия.

СКИ СКОКОВЕ

Две шанци ще са сцена на надпреварите по ски скокове. Малката за господата е дълга 70 м, а огромната - 90 м. Жените ще скачат единствено от 70 м. Крайното класиране зависи от дължината на скока и съдийската оценка за жанр. За всяка шанца се дефинира междинна дължина на скока, като състезателите получават 60 точки, в случай че скочат навръх такава дължина. За всеки метър повече или по-малко се прибавят или лишават точки. Оценките за жанр се дават от петима съдии от разнообразни националности, като най-силната и най-слабата оценка не се зачитат.

СНОУБОРД

5 дисциплини със сноуборд ще забележим в Пьонгчанг - великански успореден слалом (в който ще се състезава Радослав Янков), успореден слалом, сноуборд крос (дисциплината на Александра Жекова) и атрактивните халф пайп и слоуп стайл. В тях ще се състезават и мъже, и дами. В другите дисциплини състезателите се спускат по четирима или двама, с цел да дефинират участниците на финала и първенеца.

ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

Красотата на зимните спортове е събрана на пързалката, на която състезателите по фигурно пързаляне извършват своите съчетания. Мъжете и дамите показват самостоятелни стратегии. Двойките пък се разделят на спортни и танцови. В надпреварите нормално се извършват две стратегии - къса и цялостна. Във всяко осъществяване би трябвало да участват наложителни детайли, а класирането се прави на база междинна оценка на съдиите.

ХОКЕЙ

Мъжката и женската конкуренция по хокей на лед на зимните олимпийски игри сигурно са измежду най-очакваните от почитателите. Отборите на пързалката са от по 6 индивида, задачата е като във футбола - да вкараш повече голове, в сравнение с да допуснеш. Редовното време се състои от три елементи от по 20 чисти игрови минути. Времето стопира да се регистрира при спиране на играта. При тъждество в постоянното време следва продължение, като печели тимът, отбелязал първи гол, и наказателни удари, ако никой тим не вкара гол в продължението.

ШОРТТРЕК

Късата писта (111 м) е в основата освен на името, само че и на характерностите на самия спорт, в който тактиката е най-важна. На кръгла къса писта се състезават и мъже, и дами, като дисциплините са 1000 м, 1500 м и 500 м. Състезателите вършат съответният брой обиколки, а най-бързият печели.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР